РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Наблюдава се тенденция за подобряване качеството на атмосферния въздух в Стара Загора

Публикувано на:

В Стара Загора се наблюдава тенденция за намаляване на нивата на фините прахови частици (ФПЧ10) в атмосферата и подобряване качеството на атмосферния въздух. Това бе съобщено по време на кръгла маса за качеството на атмосферния въздух.

„През 2013 година средна годишна концентрация на ФПЧ е била 41,89 µg/m3 (микрограма/куб. м.), а през 2019 година тя е намаляла до 22,94 µg/m3, което означава, че е спаднала наполовина“, коментира началникът на отдел „Екология и гори“ в Община Стара Загора Маргарита Георгиева.

Тя посочи, че от 2017 година до настоящия момент не е отчитано превишение на нормите на ФПЧ10 от автоматичната измервателна станция „Зеления клин“, както като средногодишна концентрация, така и като брой превишения на средноденонощната норма. Съгласно националното и европейско законодателство тези резултати са достатъчно основание да се приеме, че въздухът в Стара Загора е чист. Не е регистрирано превишаване на нивата и на серен диоксид от 2013 година до сега. Още две станции ще измерват нива на замърсяване с ФПЧ10  и ФПЧ2,5 в Стара Загора. Те ще се намират в кв. „Железник“, ул. „Иван Пашинов“ № 16 и на бул. „Славянски“ №2. Станциите вече са поставени и се очаква да влязат в експлоатация.

„Община Стара Загора работи последователно и активно за подобряване качеството на атмосферния въздух, като е подменен изцяло автомобилният парк на градския транспорт, всички обществени сгради са газифицирани“, обясни Георгиева и допълни, че цялата пътна мрежа се мие почти целогодишно, което означава, че най-натоварените пътни артерии се мият по над 10 пъти годишно.

 

Вижте още