РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ремонтът на първите 12 км от АМ „Тракия“ в платното за Бургас ще приключи в края на октомври – началото на ноември

Публикувано на:

Предвижда се ремонтът на първите 12 км от автомагистрала „Тракия“ в платното за Бургас да приключи в края на октомври - началото на ноември. Ако времето позволи, след това строителните работи в посока Бургас ще продължат в 40-километровия участък от Оризово до Стара Загора. Когато завърши ремонтът на платното за Бургас, през следващата година ще се ремонтира и платното към София.

За целия участък от 52 км от магистралата е изготвен технологичен проект, съгласуван от Института по пътища и мостове. Контролът при извършването им ще бъде осъществяван от териториалните структури на Агенция „Пътна инфраструктура“ и при необходимост от Института по пътища и мостове.

Ремонтът се изпълнява от дружеството „Автомагистрали“ ЕАД, с което АПИ има сключен договор след проведена открита процедура по ЗОП за определяне на изпълнител за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно – възстановителни работи) на АМ „Тракия“ на територията на Областните пътни управления София, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Стойността от 89 млн. лв. е за ремонта на 52 км от автомагистрала „Тракия“ и е в резултат на остойностяването на количествата, заложени в изготвения и одобрен технологичен проект, разработен на база пазарни цени на материали и труд, свързани и с договорите, сключени с фирмите, които ще изпълняват както ремонтни дейности на магистралата, така и подмяната на пътните знаци, на хоризонталната маркировка, на ограничителните системи, каза още министърът в отговор на друг въпрос. Общата стойност включва около 70 млн. лв. за ремонт на пътното платно за участък от 52 км, а не от 40 км, както беше планирано по-рано, средна разделителна ивица, отводняване и колекторна система в средната разделителна ивица. Около 4 млн. лв. са за подмяна на пътните знаци, хоризонталната маркировка в двете платна (за Бургас и за София) или общо 104 км. 15 млн. лв. са за подмяна на ограничителните системи за пътища в средната разделителна ивица и в банкета за целия участък от 52 км.

снимка: Флагман

Вижте още