РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Обсъждат връщането на носенето на маски на открито

Публикувано на:

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще обсъдят връщането на носенето на маски на открито. За това настояват лекари, медицински сестри и родителски организации. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология. 

"Не спират да валят предложенията към нас за връщане на маски на открито. Нямаше лечебно заведение, лекари и сестри да не поставят това условие, за да продължат да работят", каза здравният министър в Благоевград. 

Според него мярката ще има две цели - да се спасят, колкото се може повече хора от заболяването и да се спасят, колкото се може повече здравни кадри - медици, сестри, санитари, за да има кой да ни лекува и кой да стои на първа линия денонощно.

"Няма да връщаме КПП-ата, защото коронавирусът не се бори с КПП-та. За да се справим с този вирус на първо място е здравият разум - всички да знаят, че вирус има и този вирус е опасен, от този вирус умират хора, този вирус не е обикновен грип, от него си отиват лекари и сестри. Второто нещо е да се борим с интелект, да не говорим със страхове, да говорим с ясни, осъзнати, цивилизовани решения, да говорим с дисциплина, да носим маски - тоест да спазваме правилата”, подчерта здравният министър.

Той допълни, че властите ще бъдат безкомпромисни по отношение контрола, а санкциите ще бъдат еднакви за всички. 

снимка: iStock/Getty Images

Вижте още