РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

10 000 лв. глоба за жена, три пъти нарушила задължителната си карантина

Публикувано на:

Районен съд – Казанлък постанови присъда, с която наложи наказание лишаване от свобода за срок от осем месеца, чието изпълнение отложи с тригодишен изпитателен срок, и глоба в размер от десет хиляди лева на жена от Гурково.

Съдът я призна за виновна в това, че в периода от 07.04.2020 г. до 13.04.2020 г. в гр.Гурково, област Стара Загора, в условията на продължавано престъпление (на три пъти), по време на обявено в Република България извънредно положение, е нарушила мерки, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората - СОVID – 19, след като била поставена под карантина с предписание, издадено от РЗИ - гр.Русе, и не е изпълнила задължението да не напуска дома си или мястото на настаняване, в което е посочила, че ще пребивава на адрес в гр. Гурково за срок от 14 дни, след пристигането си от рискова държава - Англия, като е напускала адреса на 07.04.2020 г., на 12.04.2020 г. и на 13.04.2020 г., като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, във връзка с разрастващата се епидемия от СОVID- 19.

По делото е установено, че на 07.04.2020 г. подсъдимата излязла пред дома си, след възникнал скандал между нея и други лица по повод получена информация, че мъж от квартала искал да нанесе побой на дъщеря й. На 12.04.2020 г. полицейски служители, проверяващи адреса, не открили жената, тъй като тя отишла до дома на нейни роднини. На следващия ден – 13.04.2020 г., полицаите отново посетили за проверка дома на подсъдимата, но установили, че тя отсъствала. Открили я да върви сама по улицата и дала обяснение, че ходила да търси пари.

Пред съдебния състав подсъдимата призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в  обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти. За извършеното престъпление съдът намали размера на наказанието с една трета, тъй като делото се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Стара Загора.

Вижте още