РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

КНСБ напомня: Работникът губи от "заплата в плик"

Публикувано на:

9 са сигналите в Старозагорско в мобилното приложение VOX КНСБ, което е свързано с недекларирания труд и нарушаване правата на работното място. То стартира през месец юни 2019 г. и към момента има над 100 хиляди сваляния. Целта на кампанията е изостряне на общественото внимание към проблемите на хората, работещи в сивия сектор. 

В Седмицата на действието на Европейската кампания за деклариран труд (21-25 септември), РС на КНСБ Стара Загора напомня, че чрез приложението всеки може да подаде сигнал.  

Общо сигналите в приложението са 108,  като 102 от тях са негативни, а 6 - позитивни. Негативни сигнали има получени от 21 области от страната.

Потребителите на приложението имат възможност да подават сигнали в различни категории - „НЕПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ“, „ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД, ИЗВЪН ЗАКОНОВИТЕ РАМКИ“, „ЗАПЛАТА В ПЛИК“, „ЛИПСА НА КАСОВА БЕЛЕЖКА“, „РАБОТА БЕЗ ДОГОВОР“ и категориите „НАСИЛИЕ ИЛИ ТОРМОЗ НА РАБОТНОТО МЯСТО“, „ЛОШО ОБСЛУЖВАНЕ“, „НЕКАЧЕСТВЕНА СТОКА И УСЛУГА“,, и  „ЛОШИ УСЛОВИЯ НА ТРУД“. Освен негативни, чрез приложението има възможност да се подават и сингнали за положителни практики. За гр.Стара Загора най-много са сигналите в категория „НЕПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ“.

Сигналите са подадени към ДИТ Стара Загора, за да се направят проверки – за неспазване на междудневните почивки, за работа на смени и неотчитане на извънреден труд, неизплатена заплата, работа без трудов договор и др.

В случаи на уговорено плащане на минимална работна заплата от 610лв., дължимите осигуровки и остатък в плик, лесно може да пресметнат загубите за работника при средна брутна месечна заплата за месец юни 2020 от 1230 лв. в гр. Стара Загора. Цифрите сочат следното: загубени обезщетения при безработица - 3348лв. (еднократно), майчинство за целия период от 280 дни - 6734 лв., болнични за период от 10 години - 3396 лв., пенсия за период от 22 години - 72 019,20 лв. Или общо загуби за период от 30 години в размер на 85 497,20 лв.

За Стара Загора, в приложението са подадени и позитивни сигнали - в сферата на образнованието и сферата на здравеопазването.

Вижте още