РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кметът Живко Тодоров: Младите хора правят Стара Загора още по-проспериращ град

Публикувано на:

„Искам да поздравя ръководството на Тракийски университет, което за много кратко време успя да направи много промени, изготви нови специалности, успя да спечели нови проекти и допринесе град Стара Загора да придобие един нов статут със своето висше образование“, каза по време на тържественото откриване на учебната година в старозагорската Алма матер кметът Живко Тодоров. Той благодари на студентите за техния избор за обучение във висшето учебно заведение и изрази надежда, че именно младите хора ще направят Стара Загора още по-проспериращ град и в бъдеще.

На откриването присъства и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той подчерта, че „Тракийският Университет е може би един от най-ценните капитали, които Стара Загора притежава. Поздравления за активността на ръководството му. Министерството ще продължи да подпомага университета и материалната му база“, допълни министърът.

„През 21 век най-важни ще бъдат уменията и знанията, а не придобитата диплома. Учете през цялата година, за да бъдете знаещи и можещи хора. Нека преподавателите бъдат взискателни! Преподавателят на 21 век е този, който ще ви помогне да изградите структурирани знания и да станете добри специалисти“, обърна се към студентите Вълчев.

„За мен е особена чест да ви поздравя в този ден, в който ние отваряме широко вратите на Тракийски университет. От девет месеца съм ректор като шест от тях преминаха в пандемична обстановка. Сърцето ми е изпълнено с радост, като виждам университетът пълен със студенти. Уверявам ви, че изборът ви е правилен!“, поздрави студентите ректорът доц. Добри Ярков. Той посочи, че 97,8% от местата за държавна поръчка в учебното заведение са запълнени, в него се обучават студенти от 48 държави.

Тракийски университет ще сключи в края на месеца пет нови договора за подкрепа на иновации за близо 4 800 000, информира и министърът на земеделието Десислава Танева. По думите й, резултатите от тях ще са в помощ на българското земеделие, както и на младите хора, които ще се обучават в университета.

Младите хора поздрави и физикът Теодосий Теодосиев, който припомни, че „живеем в епоха на шеста научно техническа революция. Човек се учи докато е жив, но истински незаменимите хора на бъдещето ще са тези, които ще могат да правят това, което машината не може.

Надявам се, че тук ще се възпитават хора, които ще бъдат практици-едни незаменими хора, които ще творят бъдещия свят.“

Екатерина Михайлова и Павел Маринов получиха символичния Ключ на знанието по време на тържественото откриване на Академичната нова учебна година в Тракийския университет.

Осем нови специалности ще бъдат изучавани за първи път в Тракийски университет, а над 1 200 са първокурсниците, които ще се обучават във висшето учебно заведение.

На събитието присъстваха още зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител Гергана Микова, началникът на РУО Стара Загора Татяна Димитрова, народни представители, общински съветници, студенти и гости.

Вижте още