РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Уникален „Volkswagen Hebmuller Cabriolet“ грабна наградата на кмета

Публикувано на:

Уникално автомобилно събитие под името Рандеву „Августа Траяна“ събра на едно място близо 70 ретровозила, сред които и автобус. Изложението се оргаизира от „Асоциация на автомобилните историци в България“, със съдействието на Община Стара Загора.

Емблематичните за началото на миналия век превозни средства бяха разгледани в парк „Артилерийски“ от стотици старозагорци. Там бяха връчени и седемте специално изработени купи от един от малкото в България майстори по стъклолеене от Пловдив - Иван Ламбров. Тричленно експертно  жури определи победителите в изложението, като за втори път и публиката излъчи своя фаворит.

Голямата награда на кмета на Стара Загора получи уникален „Volkswagen Hebmuller Cabriolet“, който е произведен през 1949 година и е един от едва 157 произведени в света. Сред победителите беше и най-старото возило на изложението - „Jowett 7hp Long Four Tourer” от 1927.  Приз грабна и „Rolls – Royce Silver Dawn ”от 1954 година. Публиката удостои със своята награда „Трабант 601 S”.

„Искам да изкажа своята благодарност към организаторите на това прекрасно събитие. Те с много любов се впуснаха в създаването на Рандеву „Августа Траяна“. Радвам се, че на този прекрасен празник имаме удоволствието да се насладим на тези красиви автомобили, които да ни пренесат в началото на 20 век“, каза по време на откриването ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя поздрави всички присъстващи като им пожела днес всички старозагорци и гости на града да си подарят един изпълнен с положителни емоции ден.

През цялото време събитието беше наситено с множество допълнителни мероприятия като музикалната програма, изпълнявана от рок група „Страйк“. За децата бяха организирани занятия с рисунки на асфалт, рисунки на платно, състезание с детски колички и други. Сред приятните изненади за гостите бе и специалният щанд на Туристическия информационен център в Стара Загора, който се представи за първи път. 

„Общо 5 автомобила направиха своя дебют в Стара Загора. За първи път бяха показани уникални автомобили, от които има единици в света“, съобщи Ганчо Баев, зам.-председател на Асоциацията. Той допълни още, че в събитието са взели участие три английски семейства, които са представили ретро автомобили от Обединеното кралство.

Традиционно ретро автомобилите преминаха през централните улици на Стара Загора, където продължиха да събират погледи и възхищение от любителите на класическите коли.

Посетителите на ретропарада, освен на красивите автомобили, можеха да се насладят и на специална изложба на ордени, медали, хладно и огнестрелно оръжие от периода на Освободителните войни. Тя беше организирана от старозагорския клон на Дружество „Традиция“. Точно в 12,00 часа членовете на Дружеството прочетоха Прокламацията за обявяване на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Вижте още