РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Синдикатите в "Мини Марица-изток" ЕАД настояват за спешни политически решения за бъдещето на комплекса

Публикувано на:

Двата синдиката в "Мини Марица-изток" ЕАД настояват за спешни политически решения за бъдещето на енергийния комплекс. Те искат среща с премиера Бойко Борисов, на която да се гарантират още минимум 15 години работа, с ясно разчертани цифри за всяка година поотделно. 

"Времето на диалога приключи. Писахме стотици декларации и нищо. Ако след тази среща не бъдат взети адекватни решения, ще преминем към протестни действия. Въпреки обещанията, които получихме, реално нищо не се случва", категорични са от синдикалните организации.

През 2020 година добивът на въглища е намалял с 25%. Опасенията на синдикатите са, че приходите ще бъдат минимални, а инвестиционната програма няма да бъде изпълнена. 

"Мини Марица-изток" ЕАД отчита на държавата над 500 милиона годишно от данъци и осигуровки. Опасенията ни са, че се връща сценарият със затварянето на 1 и 2 блок на АЕЦ Козлодуй. Настояваме всички дадени обещания към нас да се оформят в документ с ясна гаранция за работата на дружеството", коментираха още синдикалните лидери в енергийния комплекс. 

Те допълниха, че в момента има огромно напрежение сред работещите, а хората искат още сега да излязат на улицата. 

Заплатите в енергийния комплекс не са увеличавани повече от 30 месеца. Няма и предвидени средства за компенсация на персонала. 

Първата седмица на месец септември ще се проведе браншови съвет, на който ще бъде поканен и премиерът Бойко Борисов.

Вижте още