РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Борисов предложи свикване на Велико народно събрание

Публикувано на:

Премиерът Бойко Борисов обяви своите решения за бъдещето на страната в 12-минутно видеобръщение, разпространено от пресслужбата на правителството.

Той предложи свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция, с промени в частта за съдебната власт и състава на Народното събрание.

"Време е за рестарт. ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция. Време е не само за смяна на системата, а за рестарт на държавата. Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са само думи", каза премиерът.

"В момента, в който Народното събрание вземе решение за свикване на Велико народно събрание, аз ще се оттегля от поста министър-председател", заяви Бойко Борисов.

Той изреди и промените в Конституцията, които ГЕРБ ще внесе - намаляване на депутатите от 240 на 120, както и редуцирането на състава на ВНС от 400 депутати на 200.

"Това са неща, които хора искат от години, така ще изчезнат депутатите анонимници", заключи Борисов, като посочи, че 200 народни избраници в състава на ВНС ще бъдат мажоритарно избрани, а други 200 - пропорционално.

Ще бъде разпуснат Висшият съдебен съвет, като на негово място ще бъде създаден съдебен съвет на съдиите и на прокурорите.

В състава на съдебния съвет ще влизат 7 съдии, избрани от гилдията, и 6 - от НС от 2/3 от депутатите. В състава по право ще влизат председателите на ВКС и ВАС.

Борисов благодари и на коалиционните си партньори, че проявили разбиране, след като им съобщил решението си. Преди да съобщи какво е окончателното му решение, Борисов направи анализ на ситуацията след едномесечни протести. Той заключи, че те не са излъчили своите млади лидери, а автентичността им е била подменена. Премиерът не подмина и ролята на президента, който вместо обединител, се оказал разединител и изправил българи срещу българи.

Вижте още