РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Община Стара Загора изгради съвременен приют за безстопанствени животни

Публикувано на:

Съвременен общински приют за безстопанствени животни беше изграден в старозагорското село Могила. Той се намира на територията на бившия пазар за животни и е с капацитет за настаняване от 120 четириноги. В новото съоръжение са създадени подходящи условия за отглеждането на кучетата. Изградени са различни по площ клетки за настаняване на животните. Предвижда се създаването и на амбулатория за оказване на необходимата ветеринарномедицинска помощ.

Работното време на приюта е всеки ден от 7.30 до 16.30 часа. Посетители, които искат да видят кучетата или да си осиновят домашен любимец се приемат в рамките на работното време. От приюта допълват, че доброволците, желаещи да разхождат и обгрижват питомците на общинския приют могат да го направят в часовия диапазон между 10.00 и 12.00 часа всеки ден.

Всеки ден, включително в почивни и празнични дни, в обекта има дежурен служител, който се грижи за настанените животни. Общината има сключен договор с ветеринарна клиника, в която се осъществяват всички ветеринарно-медицински манипулации и евентуално лечение на четириногите.

Въпреки преместването Приютът не е спирал работа. От началото на тази година до момента са преминали около 180 кучета, осиновени са 116 кучета и са настанени близо 100 четириноги.

Съгласно програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните, безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс, кастрират се, маркират се и след необходимия възстановителен период се връщат по местата, от които са заловени. Не се връщат само кучета, които са заловени в близост до болнични и лечебни заведения, детски площадки, градини и училища, както и  болни, на които им е необходимо лечение или такива, които проявяват признаци на агресия.

Вижте още