РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Борисов готов да си тръгне, но правителството да продължи

Публикувано на:

Премиерът Бойко Борисов заяви готовност да се оттегли от правителството, но то да остане и да продължи да изпълнява програмата си до редовните избори. Това съобщи той пред актива на ГЕРБ.

Борисов обаче изключи хипотезата за служебен кабинет на президента, защото няма да има парламент, а оттам - нито бюджет за догодина, нито мерки срещу COVID-кризата.

"Аз съм готов по всяко време да си тръгна, правил съм го. Готов съм и заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение - аз не съм Радев да се радвам, когато хората се бият и когато се затварят кръстовищата. Какъв е проблемът да има служебно правителство? Страх ни е от кого? Така че, аз ще продължа разговорите с коалиционните партньори, включително аз да си тръгна и да продължи правителството", каза министър-председателят, но подчерта, че не се отказва от подписа си под коалиционното споразумение с Обединените патриоти. 

"Аз 11 пъти съм печелил избори заедно с вас. Наслагва се една тема, че нас ни е страх. Да, ние не вярваме на Радев", каза премиерът.

"Само че без НС не може да се свършат следните неща - не може да се обявява извънредно положение заради епидемията, която настъпва, не може да се вземат заеми, да се удължават срокове за данъци и осигуровки. Не може да се актуализира бюджетът, няма да има бюджет за 2021", обясни Борисов и добави, че дори и за евентуална покупка на ваксина срещу коронавируса ще трябва да има парламент, за да даде мандат за действие на здравния министър.

"Поел съм ангажимента, още днес щях да кажа датата, на която ще подам оставка, но искам да обсъдя с колегите. Ние сме за единство на нацията. Единството на нацията е най-важно, защото предстоят толкова тежки месеци", добави премиерът.

Вижте още