РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Мариян Михалев е „Спортист на 2019 година“ в Стара Загора

Публикувано на:

Мариян Михалев, състезател по скокове на батут от клуб „Добри Костин“, е „Спортист на 2019 година“. Най-високото отличие старозагорецът заслужи с изключителните си успехи през годината – 5-о място от Световното първенство, провело се в Токио през декември, златен медал от Държавното първенство, 14-о място на Европейските игри и други. Призът връчи ресорният зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова.

На стилна церемония в Културен дом „Стара Загора“ бяха наградени именити спортисти от областния град, постигнали успехи през изминалата година.

„Постарахме се да създадем за вас една наистина празнична обстановка, защото вие го заслужавате – с всички успехи и постижения, които имате тази година“, обърна се към спортистите в залата ресорният заместник-кмет. „Само преди два дни, в София, бяха връчени годишните награди „Спортен Икар“. Изключително горда съм, че нашият град бе достойно представен от отбора на баскетболните девойки до 23-годишна възраст, които са европейски шампиони в категория „Б“ – гръбнакът на този тим са момичетата от отборите на „Берое“ и „Локомотив“, както и техният треньор Таня Гатева. Емоции донесоха и ветераните, които се завърнаха с медали от игрите в италианския град Торино“, допълни още Красимира Чахова. „Очаквам следващата година да бъде още по-вълнуваща за всички нас. Пожелавам си повече от старозагорските спортисти да се сдобият с олимпийски квоти и да представят достойно града ни, както и България, на най-големия спортен форум“, каза тя и пожела здраве и вяра в успехите.

В категорията „Най-перспективен състезател“ за втора поредна година победа записа Даниел Ладжев от таекуондо клуб „Августа“ – вицеевропейски шампион при мъже до 21 години, балкански и републикански шампион, както и петкратен шампион на мастърс турнири през тази година. Има поставен и национален рекорд.

Отличени бяха още учителите с принос в развитието на спорта в начална и средна образователна степен – Митко Коцинов, Мирослав Тенев и Елена Касърова. Призовете връчи зам.-кметът Иванка Сотирова. „Имам удоволствието да поздравя колегите, които влагат много в създаването на спортистите, защото учителите има голяма заслуга при създаването на шампиони. Сигурна съм, че те ще продължат все така самоотвержено да внушават на младите хора, че няма нещо по-значимо от оползотворяването на времето от учене и спорт“, каза тя.

Награди получиха и спортистите с увреждания, които през изминалата година са доказали, че имат своето заслужено място сред най-добрите спортисти. Отличия получиха медалистките по канадска борба Тилка Кайрякова и Ангелина Кръстева, както и бадминтонистите Ганка Иванова и Иван Иванов. Призовете им връчи старозагорският обществен посредник Надежда Чакърова.

За първи път бе връчен плакет за високи постижения при пожаро-приложните спортове, който отиде при пожарникаря Ивелин Иванов. Наградата му бе връчена от областния управител Гергана Микова.

Отбор на годината отново е женският баскетболен клуб „Берое“. Призът за „Треньор на 2019 година“ пък е за Таня Гатева. Отличието връчи председателят на Общинския съвет Мария Динева. „Като възпитаник на Спортно училище „Тодор Каблешков“ за мен вълнението е голямо. Благодаря за възможността да ви поздравя тази вечер. Възхищавам се на вашия труд и прославянето на името на града ни в България и света“, каза тя.

Отличия имаше и за ветараните, имащи кръгли годишнини тази година – Евгени Янчовски, Слънчезар Цанков, Марияна Макулова.

Три специални приза също бяха връчени тази вечер – на Стефан Сандев и Ивайло Георгиев за принос при развитие на бойните спортове в града, както и на клуба по спортен риболов, извоювал бронзов медал от световното първенство. Наградите им връчи председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности на Общинския съвет Тихомир Трифонов.

На събитието присъстваха представители на местната и държавна администрация, именити старозагорски спортисти и млади спортни надежди.

Вижте още