РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Историята на старозагорската гара: Разказ от първо лице

Публикувано на:

На 24 юни 1977 година е направена първата копка за изграждането на старозагорската гара. Първоначално гарата е трябвало да бъде на две нива, а ремонтът е щял да струва около 2 300 000 лева. От Министерството обаче са наредили средствата за ремонта да не надхвърлят 2 милиона лева и поради тази причина започва изграждане на едно ниво. Това разказа Господин Грозев, чийто трудов стаж е преминал на гаровия комплекс в Стара Загора. Започнал като  ръководител на движение, Грозев се пенсионира като началник на гарата. 

Изкопните работи започват на 20 декември същата година, спомня си Грозев. Строителството обаче е било замразено заради земетресението във Вранча, тъй като всички строителни бригади са насочени да помагат там.

През септември следващата година строителството отново започва. Гарата била строена на едно ниво, без подлези, но проектът бил коригиран и сградата става на два етажа, включват се и подлезите към града.

Пет години по-късно, на 16 юни 1982 година, старозагорската гара е официално открита. Оттогава не е правен сериозен ремонт. До днес, когато бе даден старт на проекта за реконструкция.

Вижте още