РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Започва ремонтът на старозагорската гара

Публикувано на:

Започва ремонтът на ЖП гарата в Стара Загора. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и ще бъде изградена нова климатизация. Гарата ще разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД „Европейска гара – Стара Загора“, което включва фирмите: „Парсек Груп“ ЕООД, „Престиж бизнес-93“ ООД, „Бигла – III” OOД и „АТМ“ ЕООД. Стойността на договора е 9 726 944, 27 лв. без ДДС.
 
Приемното здание на жп гара Стара Загора е проектирано през 70-те години и оттогава не е извършван основен ремонт. С изпълнението на проекта то ще бъде изцяло ремонтирано като съществуващата инфраструктура ще бъде модернизирана и ще отговаря на европейските стандарти в железопътния транспорт. Ще се подобри организацията на обслужване в гарата и ще бъдат създадени необходимите удобства и комфорт за пътниците.

До 2023 година, когато бъдат завършени големите жп проекти от Пловдив до Бургас, пътниците ще могат да пътуват комфортно с влакове със скорост от 160 км/час, коментира в Стара Загора транспортният министър Росен Желязков, който присъства на символичната първа копка. 

Вашето желание ще стане и наше желание, обеща и изп. директор на ДП НКЖИ инж. Красимир Папукчийски по повод настояването на старозагорци новата гара да бъде издържана в зелен цвят. Това ще стане след съгласуване с общината и проектантите.

Вижте още