РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Образование и здравеопазване - акцентите през следващата година

Публикувано на:

Образование и здравеопазване ще бъдат акцентите за община Стара Загора през 2020 година, съобщи кметът Живко Тодоров.

„Трябва да се придобие сградата на АГ-комплекса, където ще пребазираме голяма част от общинските здравни заведения, за да имаме по-добра и качествена услуга”, категоричен бе Тодоров. Към здравния център за доболнична помощ е предвиден и паркинг, който допълнително да улесни старозагорци. 

„Предстои една наистина интензивна година за нашия град, през която ще работим за успешно приключени проекти, ще следим стриктно за качество и срокове”, подчерта кметът.

„Това, което правим сега е да завършим бюджета, да приключим успешно финансовата година, да изпълним поставените задачи за следващата. Подготвяме предстоящите проекти – реновиране на Зоопарка, приключване на ремонта на ул. „Иван Вазов“, едновременно се работи и по ВиК мрежата в кв. „Самара“, там ще има и преасфалтиране. Едновременно с  това обществени поръчки се пускат за Летния театър, за Руския пазар, за Станционната градина. Започваме работа и за рекултивация на старото депо за отпадъци“, допълни Тодоров. Задача пред местното ръководство е и изграждането на система за компостиране на отпадъци, подчерта още той.  

На финален етап са и преговорите за електрическите автобуси. „Вече имаме позволение от управляващия орган за пускане на процедура за закупуване на 33 нови електрически автобуси и зарядни станции“, допълни и ресорният зам.-кмет Йордан Николов. От думите му стана ясно, че е в ход и въвеждането на „умно“ паркиране, което ще позволи чрез специално приложение шофьорите да виждат в реално време свободните паркоместа. През идната година ще бъде приет и дългоочакваният генерален план за организация на движението.

Живко Тодоров даде подробности и за осигурените средства от държавата за изграждане на специализираното национално училище за даровити деца със засилено изучаване на природо-математически науки. „Ползотворна бе срещата ни с министъра на образованието Красимир Вълчев. Амбицията е до началото на следващата учебна година училището да стартира първоначално с две паралелки, а в последствие  да се увеличат”, разясни ресорният зам .кмет Иванка Сотирова. Тя допълни, че около 60 % от училищата в Стара Загора вече са преминали в едносменен режим на обучение, а през 2020 година към такъв ще преминат още две.

Заместник-кметът Красимира Чахова сподели за новостите в спортния ресор, като една от новините бе воденето на активни преговори за изграждане на общежитие за младите футболисти. Финансирането пък  ще бъде обезпечено от дължимите средства за данък дарения към Общината от ТЕЦ „Марица-изток 2“.

„Най-удачното място за реализиране на проекта е от източната страна на изкуственото игрище на стадион „Берое“. Ще бъде изградена сграда, в която ще има фитнес, столова, зона за физиотерапия и рехабилитация, а на втория и третия  етаж да бъдат спалните помещения.По този начин ще се затвори цикълът на подготовка на деца”, поясни Чахова. През изминалата година има увеличение с 60 хиляди лева на туристическия данък - от 140 на 200 хиляди лева, което означава, че са реализирани по-голям брой нощувки.

„Благодаря на целия си екип, благодаря и на всички журналисти за съвместната ни работа. Беше интензивна година, изпълнена с много работа, както и два избора – за европейски парламент и местна власт“, каза кметът. Той подчерта, че местната журналистика до голяма степен играе ролята на проводник за онова, което трябва да стигне до гражданите, да ги информира, а и много често чрез медиите се решават проблеми. „Администрацията не бива да се сърди, че се задават много въпроси и че се взима отношение по различни теми, защото това е пътят към добрите решения“. 

Вижте още