РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

С водосвет дадоха старт на ремонта на Станционната градина

Публикувано на:

Започна ремонтът на Станционната градина в Стара Загора.

Целта на проекта е Станционната градина да се превърне в подходящо място за отдих и почивка на хора от всички възрасти, коментира кметът Живко Тодоров. Предстоящият ремонт на ЖП гарата също ще допринесе за подобряване на градската среда.

Тодоров посочи, че за постигане на цялостно завършване на пространството е необходимо да бъдат обновени и сградите, намиращи се в източната част на градината. „Проведени са разговори с ректора на Тракийски университет доц. Добри Ярков, предстоят и Министерството на земеделието. Идеята е сградите да се управляват от висшето учебно заведение и там да се провеждат учебни занятия. По този начин ще се напълни със студенти и млади хора“, категоричен е градоначалникът. 

Това е първата рехабилитация на Станционната градина от създаването ѝ до сега.

„По време на ремонтните дейности ще бъде извършена реорганизация и цялостно подновяване на алейната мрежа с нови различни по форма и цвят бетонови павета. Предвижда се оформянето на три площадни пространства, ситуирани при северния, южния вход на градината и в централната зона. Там се предвижда водна площ, която да бъде комбинация от сух фонтан и водно огледало", обясни главният архитект на Община Стара Загора арх. Виктория Грозева.

Ще бъде изградена и детска велоалея с обучителна площадка по „Безопасност на движението“, както и четири детски площадки за различни възрастови групи, които ще отговарят на всички съвременните тенденции за безопасност. Ремонтните дейности включват цялостна подмяна на парковата мебел и осветителните тела. По време на дейностите ще бъде запазена и консервирана съществуващата растителност.

Общата стойност на проекта е 4 394 004. 54 лв., от които безвъзмездната финансова помощ от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е в размер на 4 млн.лв.

Вижте още