РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Живко Тодоров: Предстои да намалим голяма част от разходите

Публикувано на:

Приходите спадат, няма толкова икономическа дейност. Предстои да намалим голяма част от разходите, коментира пред zagora.bg кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

"Ще успеем да спестим пари от културните събития, които така или иначе са забранени към момента. По този начин ще изпълним инвестиционната си програма. Ще се справим със средствата, с които разполагаме. Разбира се ще трябва да отложим някои от плануваните неща. Най-вероятно кръговото кръстовище на Новотехпром ще остане за следващата година, тъй като там сумата е сериозна. Сега започваме ремонт на ул."Промишлена", обясни Тодоров.

Безлихвеният кредит от държавата в размер на 705 000 лева, който общинските съветници ще гласуват на предстоящата сесия, ще бъде използван за разплащания.

"Това е сумата, която не ни достига към момента. Причината е, че по време на пандемията много хора не са си платили данъците. Очакваме това да се случи до септември и да успеем бързо да върнем кредита", допълни кметът. 

Той коментира още, че заради протестите има малко хаос в институциите, най-вече в София, относно комуникацията.

"Интересът на община Стара Загора е да има стабилност. Имаме обещани 20 милиона лева от държавата за новата спортна зала. Те ще ни бъдат преведени след като обявим обществена поръчка. В момента се изготвя техническият проект". 

През септември ще започне ремонтът на Руския оазар, очаква се финансиране и за Летния театър, каза кметът. Новият гробищен парк вече е готов. Местният парламент трябва да вземе решение за създаване на Общинско предприятие и да се гласува такса за поддръжка. За града е важно да бъде решен и въпросът с летището. 

"Разговаряхме с всички партии и се надявам да стигмен до решение. Има идея да се запази пистата и около нея да се направи Индустриална зона", обясни Живко Тодоров.

Той припомни, че на 4 август ще бъдат съборени над 100 къщи в ромския квартал "Лозенец". С тях незаконното строителство в квартала ще бъде изчистено на 80 %.

Вижте още