РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Гешев: Ще сезираме ЕК, ЕП и посолствата за политическия натиск срещу прокуратурата

Публикувано на:

Прокуратурата на Република България ще сезира Европейската комисия, Европарламента и посолствата у нас за опита да бъде унищожена чрез политически натиск, което противоречи на независимостта на съдебната власт, гарантирана от Конституцията. Това заяви главният прокурор в специално обръщение в Съдебната палата.

"Ще уведомим ЕК, посолствата и ЕП за безпрецедентния политически натиск и откровените опити за унищожаване на независимостта на прокуратурата - атаката е срещу върховенството на закона", заяви Гешев. "Ние всички не сме тук заради лични атаки срещу отделни магистрати или срещу главния прокурор. Тук сме защото институцията прокуратура бе подложена на безпреденетен на политическо-партизански натиск от президента и обслужващи го политически формации. Радев би следвало да олицетворява единствето на нацията", каза главният прокурор.

Той подчерта, че прокуратурата действа само на база на доказателства и напомни, че президентските чиновници нямат имунитет. Гешев допълни, че няма да се обръща към президента по друг начин, освен по име, след като вчера се е слял с протеста.

"Твърдението, че с действията си прокуратурата е осъществила политическа репресия, е стар рефрен от времето на Иван Костов. Новото е твърдението, че българската прокуратура е мафия?! Недопустимо за държавен глава твърдение, което освен, че е лъжа, уронва престижа на цялата държава и представлява намеса в независимостта на съдебна власт", подчерта Гешев.

снимка: Дневник

Вижте още