РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

По време на извънредното положение: Зачестяват случаите на домашно насилие в Стара Загора

Публикувано на:

По време на извънредното положение зачестяват случаите на домашно насилие. Стара Загора не прави изключение от националната статистика. От средата на месец март са регистрирани 25 случая, което е увеличение с около от 50%.

"Все повече жени се обръщат за помощ към нас заради семейни конфликти, ескалация на напрежението, домашно насилие. Повече от 25 са случаите от март до сега. До момента не сме имали период с толкова много случаи на насилие и това е доста обезпокоително", коментира изпълнителният директор на фондация "Мисия Криле" Диана Димова. Фондацията управлява Звено "Майка и бебе" в Стара Загора. 

Причина за нарастващата агресия е принудителната социална изолация, която постави хората в една изкуствена семейна среда - насилник и жертва са заедно по 24 часа в денонощието.

Жертвите споделят, че заради извънредното положение в семействата се е повишило напрежението, партньорите са останали без работа, започнали са да употребяват все по-често алкохол. 

"Имахме-7-8 случая, в които жени ни се обаждаха от улицата, тъй като са изгонени от вкъщи, заедно с децата си. Имахме случай, в който събирахме пари, за да настаним жена в хотел за няколко дни, а докато тя беше на работо екипът ни се грижеше за децата й", обясни Димова. 

В момента в Звено "Майка и бебе" има настанени две жени и три деца. Подготвя се настаняването на бременно момиче, което също е жертва на насилие.

При нужда жените могат да потърсят помощ на Денонощен телефон 042/ 660 328 или в Кризисния център на тел. 042/ 641 111.

Най-важно е жертвите да разберат, че домашното насилие не е битов инцидент, а престъпление. 

Вижте още