РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Държавата е готова да изгради голяма Индустриална зона на мястото на летището

Публикувано на:

Транформацията от въглищна енергетика към друг тип икономика е много важна за развитието на региона. Трябва да се даде перспектива днес, за да сме подготвени утре. Ако не поставим ново начало сега, след 10 години ще има само негативи, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той участва в среща "Заедно срещу кризата", в която се включи и министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Не случайно направихме Индустриална зона "Загоре", която е със смесено участие на държава и община. Зоната е изградена на около 150 декара и е почти готова. Регионът има нужда от добре платени работни места, които да задържат младите хора, а бизнесът да инвестира в региона", обясни Живко Тодоров. 

Индустриалната зона в Стара Загора е от нов тип и съм сигурен съм, че ще даде положителни резултати. Област Стара Загора ще бъде засегната от Зелената сделка и ние трябва да се справим с това, категоричен е и министър Емил Караниколов. 

Той коментира и темата за летището, която в последните месеци е водеща в обществото.

"Имахме идея да развием летището. То обаче няма лиценз от 2007 година, пистата е много малка. Три години търсихме варианти. Към момента няма никакъв интерес към него. Ще трябва да се инвестират между 35 и 70 милиона, за да можем изобщо да го предложим на инвеститор. Аз обаче не съм оптимист", каза министърът на икономиката.

Той допълни, че ако Общинският съвет реши на мястото на летището бъде изградена голяма Индустриална зона, на площ от 2200 декара, държавата е готова да инвестира и може да започне изграждането й. 

По време на срещата стана ясно, че заради кризата около 8000 човека са загубили работата си в Стара Загора.

Вижте още