РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ремонтът на Зоопарка не притеснява обитателите му (СНИМКИ)

Публикувано на:

Ремонтът на Зоологическата градина в Стара Загора започна в началото на октомври миналата година. Проектът е на стойност 4,2 милиона лева и се извършва от „Трейс Груп Холд“. Той е съобразен с всички съвременни изисквания, а целта е животните да бъдат още по-близо до околната среда.

„Към момента стресът за животните е намален до минимум. Те са свикнали с хора и няма проблем за тях. Всичко е нормално. Засега не се налага да ги местим много, което е добре. Имаме резервни клетки, които използваме”, коментира директорът на Зоопарка д-р Радослав Михайлов. Според него затруднения ще има с тревопасните животни, защото са много и преместването им няма да бъде лесно.

Седем са вече мечките в старозагорската зоологическа градина. Те ще бъдат преместени чак когато новите им помещения бъдат готови.

А по време на ремонта гледачите се радват на бебета – сърни и вълци.  

Към момента в старозагорския зоопарк живеят четири тигъра, два лъва, един ягуар и два риса. Обогатяването на животинските видове не е на дневен ред, тъй като това е свързано с нови съоръжения. Има възможност обаче да бъдат набавени единични видове и д-р Михайлов не изключва този вариант, тъй като има няколко зоопарка, които се интересуват от обмен на животни.

„Зоопаркът стои много добре на картата на България. От 2015 година има статут на спасителен център”, припомни директорът. Той е убеден, че след приключването на ремонта, старозагорската зоологическа градина ще се радва на още повече посетители.

А ремонтът трябва да приключи до края на годината. Заради извънредното положение и забавените доставки, срокът от 270 дни най-вероятно ще бъде удължен, коментира ръководителят на проекта Цанка Ганева. Тя обясни, че от началото на ремонта фирмата – изпълнител не е спирала работа.

На територията за Зоопарка вече са положени всички кабелни трасета, предстои да се монтират осветителните тела, каза ръководителят на обекта Павел Видев.

„В момента се работи по ВиК мрежата. Единият клон е готов, прави се и вторият. Подменя се целият водопровод. Заедно с това се изграждат и седем клетки. Дъждовете обаче  пречат на работата”, категоричен е Видев.

Според него, ако времето позволи, ремонтът може да приключи и по-рано.

В старозагорската зоологическа градина на повече от 70 декара са настанени около 400 животни и птици от 80 вида.

Вижте още
От днес на разположение е и Коледният базар, разположен в парк „Пети октомври" и до Универсалния магазин
01/12/2023