РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Митрополит Киприан отказа да дирижира Коледния концерт в операта

Публикувано на:

На 19 декември, програмата на Държавна опера – Стара Загора предвижда Коледен концерт под диригентството на митрополит Киприан. По време на подготовката на концерта обаче, служител на операта си е позволил непристоен коментар, който е получил публичност. Това, от своя страна, е предизвикало реакцията на владиката и той е отказал да дирижира концерта.

Концертът на 19 декември ще бъде под палката на младия и талантлив диригент Виктор Крумов. В програмата няма да има промени. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще благослови участниците и присъстващите в залата и ще прочете своето Рождественско послание.

Екипът на Държавна опера – Стара Загора изразява своето дълбоко съжаление от неприятното стечение на обстоятелства и заявява, че ще положи всички усилия да затвърди сътрудничеството със Старозагорската Света Митрополия в името на общите цели за духовното израстване на старозагорци.

"В тази връзка се обръщам към Вас с ясната и категорична позиция, че съставът на Държавна опера-Стара Загора се разграничава от неофициалния личен коментар на оркестранта  Фьодор Ювчица в социалните мрежи. Считам, че подобно изявление е непристойно и недопустимо и е в конфликт с цялостната концептуална и репертоарна политика на ръководения от мен театър. Вашето присъствие не само като авторитетна фигура в духовния живот на Стара Загора и на България, но и като музикант е огромна привилегия и чест", се казва в официалната позиция на директора на операта Огнян Драганов.

Вижте още