РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Тракийски университет – Стара Загора откри мащабен Национален симпозиум с международно участие

Публикувано на:

В Тракийски университет - Стара Загора бе открит двудневният Национален симпозиум с международно участие на тема: „Продоволствена сигурност и устойчиво развитие". Провеждането на събитието е предизвикано сред  науката, бизнеса и образованието като обществено значим и важен за развитието в национален и световен мащаб проблем.

Ректорът проф. Добри Ярков приветства участниците: „Този форум разглежда един от най-важните проблеми  на нашето съвремие – продоволствената сигурност. Тракийският университет със своята широка мащабност и интердисциплинарност стана средище, не само на научната, но и на развойната дейност и трансфера на технологии. След кризисните световни събития през последните 5-6 години – икономически кризи, ковид пандемията и пр. стана ясно, че дългите вериги на доставка на храни са доста рискови и е изключително важно да се създадат къси вериги на доставка, за да може да бъде осигурена продоволствената сигурност на населението в такива критични моменти. Ние като университет, който има висока експертиза по проблематиката сме отговорни пред държавата да стартираме този процес, който е световен проблем. Ще бъде разработена цялостна концепция за създаване на продоволствена стратегия, която да осигури храна, енергия, облекла и всичко, което касае сигурността на хората в посока продоволствие. Целта е да бъде осигурена качествена храна – здравословна и питателна, която да подобрява здравето на хората, без намесата на изкуствена химия, без пестициди в растениевъдството и без хормони в животновъдството.".

Националният симпозиум се провежда под патронажа на президента на Република България - Румен Радев. Представителят на Президентството г-н Явор Гечев също отправи своето послание към науката и бизнеса: „Президентът изразява искрената подкрепа към това, което правите и към ръководството на университета в лицето на проф. Добри Ярков. Особено важна е темата за продоволствената сигурност – всички последици от кризите изкараха на показ тази тема, която беше позабравена. Продоволствената сигурност не само набира скорост, но ще се превърне в една от най-важните в обществото. Поздравления за навременния момент, в който го правите и капацитета, който събрахте на едно място, за да намерите разрешаването на предстоящите проблеми.".

Заместник-кметът по образование и младежки дейности г-жа Надежда Чакърова също приветства организаторите и участниците, като заяви пълната подкрепа и уважение в лицето на местната власт – Община Стара Загора.

Участниците бяха приветствани и от екипния партньор на симпозиума проф. Евгений Сачев, който е посветил на проблематиката книга „Политика и сигурност".

Форумът събра редица учени и бизнесмени с пленарни доклади и научни съобщения, чиито резултати ще бъдат отпечатани в специален сборник.

Кулминацията на симпозиума бе представянето на иновативни пробиотични продукти и храни за космонавти в специално разработена за целта геосфера, където студенти, изучаващи медицина и ветеринарна медицина, под ръководството на генетиците д-р Стефан Стефанов и д-р Божидар Захариев, презентираха съставките на продуктите и техните ползи.

Целта на организаторите на форума – представители на бизнеса, образованието и науката е да обединят своите усилия за създаването на иновативни и креативни проекти на базата на устойчиви практики и модели на взаимодействие с цел опазване на продоволствената сигурност и предотвратяване на неминуемата масова криза с продоволствието, както в страната ни, така и извън нейните предели.

Вижте още