РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Уседналостта - водещият критерий за прием в първи клас

Публикувано на:

Първото класиране за прием на първокласници в Стара Загора отново предизвика напрежение сред родителите. Майка се оплака в социалните мрежи, че детето й не е прието в желаното учебно заведение, въпреки, че отговаря на всички критерии и има максимален брой точки. Според жената са приети деца, които имат по-малко точки. Училището, за което става въпрос е ОУ „Кирил Христов”, което от години е сред най-предпочитаните в Стара Загора.  

„Адресната регистрация на майката трябва да бъде повече от три години в района на училището, за да попадне в първа група. Съгласно Наредба 10 на Министерството на образованието има четири групи във връзка с водещия критерий за уседналост. В първа група за уседналост повече от три години попадат и децата, чиито братче или сестриче учат в училището, в което се кандидатства”, обясни зам.-кметът Иванка Сотирова.

В Четвърто основно училище на първо класиране са приети 88 деца, които са попаднали именно в първа група по този критерий, според който майката има адресна регистрация за период повече от три години. Извън класирането са 33 деца. Точките 5, 10 и 15, са допълнителните критерии, които добавя община Стара Загора. Те са за избор на първо желание за училище, за дете, обучавано в детска градина в района на училището. Ако обаче детето не попада в първа група по водещия критерий за уседналост, то не може да бъде класирано“, допълни Иванка Сотирова.

Подобен проблем има единствено в Четвърто Основно училище „Кирил Христов”.   

Вижте още