РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Иновативна методика обследва дървета

Публикувано на:

Екип от специалисти от Асоциацията на арбористите в България (ААБ) обследва декоративно дърво в Стара Загора. За целта беше избран чинар, намиращ се в източната част на детската площадка в парк „Пети октомври“. Той е на над 80 години и бе обследван по изцяло иновативна методика, чрез използване на специализирана апаратура - томограф и резистограф. "Единият апарат отчита скоростта на вибрациите през дървото и чертае ярка графична картина, показваща състоянието му, а другият отчита плътността на дървесината", обясни ланд. арх. Максим Янев, един от организаторите на събитието.

„Дървото е в добро здравословно състояние. То не представлява опасност за хората, но изисква грижи“, коментира Димитър Захариев, член на ААБ. Той допълни, че целта на демонстрацията е да запознае обществото с работата на арбористите, както и с начините за поддържане и професионална грижа на дървесните видове в градска среда.

Специалистите, чрез катерене, почистиха изсъхнали клони в короната на дървото. Методът на работа не изисква механизация, а разчита на система от въжета. Този метод е подходящ за прилагане в площи, недостъпни за техника.

Вижте още