РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Николай Диков: За 12 години Вие утвърдихте АВГУСТИАДА като регионален бранд с национално значение

Публикувано на:

12- тият Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2024 бе открит днес на античната улица на древната Августа Траяна в Стара Загора. Организатори са Търговско-промишлена палата ­– Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора и с помощта и съпричастието на много фирми и организации. 

С дефиле на винари, готвачи, музикални и други групи се представиха участниците по централните улици на града. Претендентките за Царица Августиада впечатлиха с красотата си всички присъстващи на дефилето. 

Официален старт на фестивала отбеляза секретарят на Община Стара Загора Николай Диков като поздрави от името на кмета Живко Тодоров организаторите, изложителите и гостите. „Една много стара история разказва за човек, който  изпаднал в много трудна финансова ситуация. За щастие имал две колекции - от картини и от вино.  Наложило му се да продаде едната – тази с картините. Когато го попитали защо не е продал виното, той отговорил: „Човек може да живее без изкуство, но не и без култура“. Приветствам ви с „добре дошли“ на фестивала на виното и културното наследство АВГУСТИАДА“, тържествено обяви той. „От името на г-н Тодоров поздравявам организаторите, изложителите и гостите на фестивала. За 12 години Вие утвърдихте АВГУСТИАДА като регионален бранд с национално значение. Предстоят ни два наситени със събития дни и обилно поляти с разкошни вина. Пожелавам успех на фестивала и нека изберем най-очарователната и умна Царица „Августиада“ тази вечер“, допълни още Диков. 

Поздрав към изложители и гости отправи и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата Стара Загора. Той отбеляза, че едва ли има по-подходящо място за това събитие от древния ни град. „Щандовете, разположени на античната улица създават представа за пътуване във времето“, сподели той. Галина Нифору, управител на OINORAMA wine consulting & business solutions и председател на Българската асоциация на износителите на вино сравни всички изби с бисери в короната на българското винопроизводство и им пожела успех.

В тазгодишния фестивал участват над 40 винарни с повече от 250 вина. Специален гост на събитието е Сърбия. Посетителите на изложението могат да дегустират вината на изложителите и да гласуват за тях според своите предпочитания. Получилите най-много гласове се отличават със Знака на Августиада – образ на монета от римско време с изображение на император Каракала. Наградените вина ще станат ясни в последния ден на фестивала, 29 септември (неделя), след гласуване на публиката като са предвидени и изненади за гласувалите.

Фестивалът е част от културния календар на Стара Загора и целта му е да стимулира туризма, както и да популяризира винената и кулинарната култура. Сред участниците и гостите тази година са представители на винопроизводството, а хранителният бранш акцентира върху гурме сектора. Участници в мащабното събитие са и представители на хотелиерския и ресторантьорски бизнес, индустриалния сектор, държавни институции. 

Сред атракциите на фестивала е и конкурсът за избор на Царица на Августиада, чиято роля е да бъде посланик на фестивала. Чрез гласуване на отбрано жури в момента се избира най-красивата сред 12 претендентки. Председател на журито е Галина Нифору. Членове на журито са Ива Духтева - старши експерт в отдел Туризъм към Община Стара Загора и автор на „Лицата на града“ в ТВ Стара Загора, Гергана Станчева - мисис България 2022 година, Георги Митев – маркетинг директор Държавна опера Стара Загора, Кристиан Венциславов – основател на софтуерна компания Смарт Сенчъри Технолоджис, Татяна Караджова – представител на Пулс Фитнес, Янко Янков – собственик на Рекламна агенция Медия груп, Биляна Георгиева - изпълнителен директор на бизнес медия ЛИДЕР.БГ, Христина Христова – представител на Мидалидаре Естейт.

Короната, предвидена за победителката, е по дизайн и изработка на Славин Янакиев, председател на Управителния съвет на ГК Липа.  Тя ще бъде връчена от Галина  Нифору и миналогодишната царица Августиада Дебора Стоянова.

Ще бъде избрана Царица, две подгласнички и момиче на публиката, като наградите ще са предметни и ваучери. Всички участнички ще получат бутилка вино, продукти за коса и ще запазят за спомен спортните екипи от участието си.

Всички любители и ценители на доброто вино и храна могат да им се насладят до 29 септември 2024 г.

Официален гост на събитието на виното и културното наследство бе Горан Савич, първи съветник по политическите и консулски въпроси към посолството на Република Сърбия в България.

Вижте още