РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Над 350 старозагорци са подпомогнати чрез благотворителна кампания

Публикувано на:

По време на извънредното положение, ежеседмично в Стара Загора са подпомагани над 350 души, с доставка на хранителни продукти и санитарни принадлежности. Отчетът за изразходваните средства събрани в благотворителна кампания за подкрепа на нуждаещи се старозагорци направиха доброволците от СНЦ „Брат за брата“. Инициативата се осъществи с подкрепата на Община Стара Загора.

По дарителската сметка на Сдружението са събрани близо 48 хиляди лева. С част от средствата са осигурени пакети с най-необходимите продукти за старозагорци, пострадали от извънредното положение, въведено заради заплахата от коронавируса, които са загубили работата си или са били в неплатен отпуск. Похарчената сума е малко над 16 хиляди лева. Останалите средства, събрани по време на кампанията, на стойност близо 32 хиляди лева, ще бъдат съхранявани за покриване на разходите, отново в подкрепа на нуждаещи се,  при евентуална втора вълна от разпространението на COVID-19. В случай че няма такава, парите ще бъдат разпределени за деца, които имат нужда от скъпоструващо лечение, обясниха ръководителите на Сдружението Антон Лазаров и Евгени Иванов.

„Десетки са фирмите от града, които подкрепиха кампанията с хранителни и нехранителни продукти“, разказа Лазаров. Той благодари на Спортен клуб по риболов, с председател Валентин Тотев, членовете на който са съдействали  при транспортирането на пакетите. За каузата местната структура на Български червен кръст е дарила хранителни продукти, а родителите на малчугани от детска градина „Светулка“ също са дарили полагащите им се хранителни продукти.

Лазаров изказа благодарност и на директора на „Социално подпомагане“ Павлина Делчева, която е оказала помощ при установяване достоверността и доказване на нужда от заявителите.

От СНЦ „Брат за брата“ обявиха и патриотичен онлайн конкурс. В него ще могат да се включат деца и ученици до 12-годишна възраст. Участниците ще трябва да изпратят видеоклип,  в който рецитират патриотични стихове. Тримата събрали най-много харесвания ще получат ваучер за закупуване на книги и ученически пособия на различна стойност.

Сдружението е създадено преди три години и в него членуват около 50 мъже на възраст от 20 до 38 години. Официално е регистрирано преди повече от година и за този период са организирани и проведени няколко благотворителни кампании.

По време на пресконференцията зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева съобщи, че паричните средства постъпили по дарителската сметка, открита от Община Стара Загора, в подкрепа на борбата с коронавируса са 93 555 лева. С решение на Общински съвет, със сумата от 60 000 лева е закупен модерен респираторен апарат за нуждите на УМБАЛ „Проф.д-р. Стоян Киркович“. С останалите средства са закупени защитни средства.

Над 200 хиляди лева от общинския бюджет са били отделени за закупуване на дезинфектанти, маски, ръкавици и предпазни средства, както и за заплащане на извънреден труд на работещите, които извършваха доставка на пакетирани храни и лекарства през почивните и празничните дни. По-голяма част от ресурса е отделен за закупуване на материали за обеззаразяване на обществени места, както и осигуряване на безплатните услуги, през този период - за потребителите на Млечна кухня, Диетичния стол и Социалния патронаж.

 

Вижте още