РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Стара Загора с двама почетни граждани тази година

Публикувано на:

Общинските съветници в Стара Загора приеха на първо четене промените в наредбата за по-строг контрол на управлението на тротинетки. С тях се въвежда ограничение от 5 км в час за движение по велоалеи в паркове и градини, и пешеходни зони. 15 км в час е ограничението в обособени жилищни зони и 20 км. в час за останалата част от община Стара Загора.

Изненадваща полемика предизвика изборът на нов почетен гражданин на Стара Загора.

До избора се стигна след Председателски съвет, тъй като в зала заседателите не постигнаха съгласие. В крайна сметка след пет минути почивка и повторно гласуване беше решено званието Почетен гражданин да бъде връчено на общественика и виден математик Любомир Любенов и на проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов-учен, създател и мениджър на голяма международна строителна компания, дарител и общественик.

Съветниците в Стара Загора дадоха „зелена светлина“ и за създаване на четири нови здравно-социални услуги към общината, предназначени за пълнолетни хора с психични разстройства или физически увреждания. За 4-те нови социални услуги е определен ресурс от 5 204 000 лева с ДДС максимален размер на безвъзмездна финансова помощ. Средствата ще се предоставят директно от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Съветниците одобриха предложението на администрацията за поемане на дългосрочен дълг общо за 30 млн. лв. от Фонд „ФЛАГ“ ЕАД и Фонд за устойчиви градове“ за изпълнението на одобрените проекти на община Стара Загора.

Почти единодушно беше отхвърлено искането на частен собственик за одобряване на подборен устройствен план за застрояване в района на Седми километър, където през лятото бушува голям горски пожар.

Не беше прието предложението на „Възраждане“ за създаване на временна комисия, която да осъществява контрол върху качеството и сроковете на строително-ремонтните дейности в Стара Загора.

Прието бе предложението на инициативна група за поставяне на мемориален знак в памет на покойния кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев. Той ще се намира в зелените площи, северно от Драматичния театър и над Античната улица.

 

Вижте още