РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Общинските съветници от ГЕРБ в Стара Загора с ясни позиции за скоростта на тротинетките и идеята за застрояване на Седми километър

Публикувано на:

Съветници от групата на ГЕРБ в Стара Загора коментираха заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 26 септември.

Председателят на групата Емил Христов акцентира на информацията за изпълнението на бюджета на Община Стара Загора и сметките за средства, получени от Европейския съюз към 30 юни 2024 г. Той подчерта, че и приходната, и разходната част се изпълняват по план.

На предстоящата сесия на Общинския съвет ще бъде разгледано предложение за поемане на дългосрочен общински дълг от Фонд ФЛАГ ЕАД и Фондът за устойчиви градове. „Дългът е за по-малко от 30 млн. лева и сумата се взема, за да се разплати Общината за дейности, направени при изпълнението на европейски проекти. След това средствата ще ѝ бъдат възстановени“, каза Емил Христов.

Николай Николов добави, че заради доброто си финансово състояние Общината получава заеми с ниски лихвени проценти.

На заседанието на Общинския съвет ще се разгледат промени в Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора. Те предвиждат електрическите тротинетки, преминаващи по велоалеите на територията на паркове и градини и в пешеходните зони, да се движат максимално с 5 км/час. В жилищни зони допустимата скорост ще се промени на 15 км/час, ако за съответната територия не е въведена по-ниска максимална скорост. Извън тези случаи максимално допустимата скорост за движение електрическите тротинетки на територията на населените места в община Стара Загора е 20 км/час. Ако предложенията бъдат приети на първо и второ четене, ще се намери решение за контрол на скоростта чрез технически средства, съобщи Стефан Духтев.

В дневния ред на заседанието на Общинския съвет в Стара Загора е включено, постъпило в Общината предложение за проектиране и за разрешаване на изработване на План за застрояване на терен в местност „Тъпана“ за жилищна зона. Част от него попада в опожарената площ на местността, известна като Седмия километър. Групата на ГЕРБ ще гласува против.

„Много добре знаете какво преживяхме с пожара в местността Седми километър. Още тогава и кметът Живко Тодоров и секретарят на Общината Николай Диков ясно заявиха, че там ще има само гора. Това е нашата позиция и ще я отстояваме категорично“, заяви Антон Тонев.

В отговор на журналистически въпрос Боян Бабанов припомни, че всеки жител на общината има право всяка година да депонира безвъзмездно до 4 тона строителни и битови отпадъци. Той уточни, че съвсем скоро ще започне да функционира Центърът за разделно събиране на отпадъци в кв. „Железник“.

Вижте още