РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Лекари и граждани ще дарят кръв в есенна кампания на Болница "Тракия"

Публикувано на:

На 19 септември Болница „Тракия“ организира поредната кръводарителска кампания в името на живота съвместно с Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора.

Кръводаряването ще се осъществи в помещение, осигурено от Спешно отделение на лечебното заведение от 8.30 ч. до 11.00 ч.. В акцията вече са заявили желание за участие десетки лекари, медицински сестри и други служители на Болница „Тракия“ и МЦ „Трета поликлиника“. В нея може да се включи и всеки гражданин, който има вътрешната мотивация да направи кръводарителски жест в името на живота. Всеки кръводарител по традиция получава малък подарък от РЦТХ – Стара Загора, както и документ за ползване на един ден отпуск.

Кръв могат да даряват здрави хора на възраст от 18 до 65 години с телесно тегло над 50 кг., чиято кръв може да помогне, без да навреди на болните, нуждаещи се от нея.

Ако всички хора в тази категория даряват редовно кръв, България ще има достатъчни запаси от кръв и кръвни продукти. Тази кръв е жизненоважна за спасяването на човешки живот.

Кръв може да се дарява на всеки 3 – 4 месеца. Процедурата трае 5 – 10 минути. Кръвта се събира в специални стерилни сакове за еднократна употреба. Всеки път се дарява до 450 мл, което се равнява на една двайста част от общото количество кръв в организма ни и което след няколко седмици се възстановява напълно.

Вижте още