РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Със спечелен зелен проект Община Стара Загора ще подмени 5 хил. лампи с LED

Публикувано на:

Община Стара Загора бе одобрена по процедурата „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ с проект в размер на 1 млн. и 960 хил. лева. Това оповести зам.-кметът с ресор „Устройство на територията, строителство и безопасност на движението“ арх. Мартин Паскалев. 

Сумата е от европейски средства. Със спечеления проект общината е кандидатствала пред Министерство на енергетиката – по Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент 4 „Нисковъглеродна икономика“. 

Целта на отличения проект е да бъдат подменени осветителите по съществуващото улично осветление в Стара Загора от стария тип, които не са енергоспестяващи, с LED осветителни тела. „С ресурса от тези почти 2 млн. лева ще успеем да подменим осветителните тела в широкия градски център, включително и в периметъра на кв. „Казански“, уточни арх. Паскалев. 

Срокът за изпълнение е до средата на следващата година. Предстои да се сключи договор с Министерство на енергетиката, след което веднага започва работа по подмяната на осветителните тела, като стълбовете, на които са монтирани те, остават същите. На покрива на Автогарата в Стара Загора ще бъде инсталирана фотоволтаична станция, която ще бъде включена към тази система за уличното осветление и ще осигурява допълнително количество чиста еленергия. 

30% по-малко електроенергия ще се харчи за уличното осветление, а Община Стара Загора ще реализира сериозна икономия, са изчислили експертите. Около 5 хил. лампи от стария тип ще бъдат заменени с LED. 

Както е известно, енергийната ефективност е една от основните цели на европейската политика в контекста на европейския преход към зелена икономика и постигане на въглеродна неутралност.

Вижте още