РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кметът Живко Тодоров: Ангажирам се да помогнем на ДЮШ „Берое“

Публикувано на:

Първите консенсусни стъпки за преодоляване на кризата в Детско-юношеската школа на „Берое“ набелязаха на среща всички заинтересовани страни. На разговора в Община Стара Загора присъстваха кметът Живко Тодоров, началникът на Звено „Спорт за всички и спортни дейности“ Стелиян Попчев, президентът на „Берое“ Ернан Банато, спортният директор на ДЮШ Алехандро Сагерас, родители на деца от 11-те набора, които играят в школата, треньори. 

„Лично съм се ангажирал да проведа разговори за спонсориране на школата, месечната й издръжка трябва да достигне около 40 хил. лева, за да не страдат от лишения децата и треньорите“, коментира градоначалникът Живко Тодоров. В момента месечната подкрепа на ДЮШ е около 27 хил. лева. Присъстващите родители се съгласиха таксата, която заплащат, за да тренират децата им, да се актуализира от 60 на 80 лева. Тази сума обаче формира само част от издръжката, затова е необходимо да се търсят дарители. 

Следващата значима стъпка са преговорите с 6-имата напуснали треньори: Иван Желев, Дончо Атанасов, Павел Димов, Трифон Панев, Веселин Пенев и Диян Атанасов.

„Моят договор изтече преди дни, но съм тук, защото ме е грижа за отбора и децата“, обяви треньорът на вратарите Мирослав Радев. По негови сведения, както и на другия присъствал треньор – Стелиян Евтимов, тръгналите си 6-има са склонни да преосмислят решението си, ако видят, че се предприемат сериозни мерки за бъдещето на ДЮШ. И най-вече да ни се гарантира сигурност и за нас, и за задържането на талантливите деца, подчерта Мирослав Радев. 

За още няколко съществени промени апелира кметът Живко Тодоров. Треньорите да бъдат назначени на трудови договори, тъй като част от тях сега са на граждански; непременно да има административен директор, който да се занимава с организиране на дейността, всякаква логистика и контрол върху изразходването на средствата, са другите императивни мерки според градоначалника. 

Финансирането на школата ще се осъществява през отделна сметка на съществуващо вече сдружение с нестопанска цел, чиято функция е да подпомага футбола и то вече има договор с ПФК „Берое“, стана ясно още на срещата. Това е правната форма, потвърди и адвокат Светослав Миневски. 

Трябва да се изработи механизъм относно бюджетирането на школата и той да бъде приет от СНЦ-то, каза още кметът. 

Снощи, Живко Тодоров участва в бурния разговор на стадион „Берое“ между гневните родители на деца от ДЮШ, треньори и собственика Ернан Банато. Кметът увери, че няма да откаже никога да посредничи за намиране на работещи и конструктивни решения в името на спортната слава на Стара Загора.

Вижте още