РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Под егидата на кмета обсъждат бъдещето на Детско-юношеската школа на „Берое“

Публикувано на:

Кметът Живко Тодоров ще е патрон на работна среща, която да потърси конструктивен изход от напрежението, породено от проблемите на Детско-юношеската школа на ПФК „Берое“. Срещата ще се проведе днес в Община Стара Загора. През последните дни гневът на родителите ескалира заради напускането на няколко треньори. Те поканиха на среща Живко Тодоров, за да изложат исканията си. На разговора присъства и президентът на „Берое“ Ернан Банато. 

„Никога като кмет не съм поискал да се намесвам спортно-технически в клуба, по отношение на това кой да е треньор и кой да е собственик. Гледали сме да помагаме на всеки собственик, без значение кой е той“, отбеляза градоначалникът. И припомни, че Община Стара Загора в момента поема цялата издръжка на терена, консумативи и разходи, свързани със спортната база. Живко Тодоров се е срещнал със собственика на „Берое“ и е поискал от него уверение, че Детско-юношеската школа ще продължи да функционира, треньорите ще получават възнагражденията си редовно и го е попитал какви ангажименти ще поеме към емблемата на Стара Загора. 

Живко Тодоров оповести, че по негова инициатива предстои среща с една от така наречените бетинг компании, за да се намери генерален спонсор на клуба и да влизат някакви средства в него. „Надявам се тази среща да е ползотворна. Другото, което сме направили - намерили сме определени спонсори, които и до момента са помагали на футболния клуб“, съобщи още градоначалникът на Стара Загора. 

Мирослав Радев, треньор на вратарите в Детско-юношеската школа, дефинира като основен проблем напускането на талантливи деца, които отиват в други отбори, защото не им се предлагат договори, а на тяхно място се предпочитат чужденци. „От 4 месеца не съм получавал заплата, но съм тук, защото обичам „Берое“. Проблемът е, че лъжем децата, не им се дава шанс да останат“, каза Мирослав Радев. 

В отговор Ернан Банато призна, че заплатите са закъснели и като причина посочи оттеглянето на генералния спонсор по средата на сезона, което е предизвикало затруднения. Собственикът увери присъстващите, че го е грижа за децата в Стара Загора и е възможно всички те да тренират в „Берое“, без да плащат такси. Готов е да разговаря с напусналите треньори и да ги прикани да се върнат обратно. 

Желанието на родителите е финансирането на школата да се отдели от Банато, те изразиха силен скептицизъм към обещанията му. Пред кмета заявиха, че за малко повече от година от собственика не е бил закупен и един потник или мрежа за врата. 

Докато няма решение, което нас да ни устройва, децата няма да започнат тренировки, заявиха разгневените родители. 

Срещата, на която присъстваха близо 300 души, завърши с приемане на предложението на кмета разговорът, вече в конструктивен тон, да продължи в Община Стара Загора. От родителите ще се излъчат 11 представители, по един за всеки от наборите деца, ще дойдат и треньори, като на срещата ще се проучи как може юридически да се оформят мерките за по-добро бъдеще на школата.

Вижте още