РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

„Запазете Бедечка" обмислят нова вълна на протести

Публикувано на:

От гражданското сдружение „Запазете Бедечка" поискаха среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров във връзка с намирането на окончателно решение за парк „Бедечка". Гражданите изказват опасения, че времето за законно регламентираното компенсиране на собствениците тече, а Общината не е предприела нужните действия.

„С приемането на подробния устройствен план вече може да стартират и процедурите по замени на имоти на собствениците на терени там", поясни кметът Живко Тодоров през 2019 г.

Само преди дни завърши фестивалът „На зелено", който се състоя на територията на парка. Мнозинството от посетителите изказаха своите опасения за съдбата на „Бедечка", виждайки стартиралото застрояване от южната страна на алеята и напомниха своето желание територията северно от нея да остане паркова. Стотици от тях поставиха своите подписи под искане за стартиране на законова процедура, което е адресирано до Живко Тодоров и гласи:

„Ние, долуподписаните, Ви призоваваме да демонстрирате нужната политическа воля и да действате бързо и решително за окончателното решаване на казуса „Бедечка". Благодарим Ви за всичко, което е свършено до момента. Изказваме нашето желание да инициирате във възможно най-кратки срокове първите процедури по замени или всякакви други възможни действия, ако добросъвестните собственици не са били адекватно обезщетени, с което ясно да сигнализирате, че връщане назад няма и Вие сте изиграли своята ключова роля в решаването на този знаков за страната казус."

От „Запазете Бедечка" имат готовност да внесат символичната подписка и настояват за среща с градоначалника. Те припомнят, че кметът на Стара Загора многократно е заявявал своята позиция за запазването на „Бедечка" назад в годините. След като над 85% гласуваха в полза на парка на местен референдум, той пое ангажимент за обезщетяване на коректните собственици, но това така и не се е случило до момента.

От сдружението заявяват готовност за нова вълна от протестни действия.

Вижте още