РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Бедечка фестът събра хиляди в съживяване на парка

Публикувано на:

Над седем хиляди души преминаха за три дни през няколкото фестивални локации на Бедечка феста "На зелено" в Стара Загора. Събитието за втора година промени най-южната част на занемарения парк "Бедечка", който очаква отново да се превърне в общинска собственост, за да бъде окончателно запазен като парк. Уикеда, Cool Den, ENDO и X-r@y бяха основни лица в трите вечери на главната сцена, която се оказа точно срещу новопоявилите се строежи под южния контур на парка. Групите и изпълнителите бяха общо 16, като част от тях излязоха на Тайната поляна, която беше любопитна вътрешнофестивална конкуренция на главната сцена. В петък и събота вечер обаче и двете места бяха едновременно препълнени с паралелна програма.

Фестът беше открит от Румяна Грозева от Агенцията за регионално икономическо развитие, а актьорите от Драматичния театър "Гео Милев" подгряха допълнително публиката в жегата. Междувременно, в сенките на парка над 40 изложители и работилници за деца обхванаха цялата събота и неделя - от занаяти с глина до продажба на пресни малини, философски закуски, рисуване, дискусии. Куклен театър, жонглиране, сапунени мехури напълниха тайната поляна, а изненадата дойде от местните пожарникари, които бяха възпрепятствани заради пожари в жегата, но успяха да дойдат, за да позволят на хлапетата да разгледат пожарната кола. "Зелени Балкани" пък събраха погледите на децата с пускането на сокол над парка. Той литна над строежите, но бързо пое в обратна посока.

Фестивалът е направен доброволно, с помощта и на много партньори, но местната община застава с решаваща помощ зад него. Докато собствеността в парка е частна, поддръжката е силно затруднена и пейзажът остава суров. Затова и организаторите обявиха за цел да съживят мястото за няколко дни.

Интригуващото е, че Бедечка фестът успя да съживи дори едно от най-неприветливите места - западният вход на парка, който години наред беше строително депо при ВиК ремонтите в града. Там беше старт-финалът на нещо като паралелен фест със спорт - стотици хлапета и възарстни се състезаваха с колело из парка и околностите на града. Благодарение на общински ангажимент, след усилията на организаторите на феста, мястото вече е изолирано срещу безразборно влизане с коли.

Отделно пък имаше симпозиум по дървопластика, който завърши с няколко мащабни фигури, оставащи в парка. Четирима творци работиха дни наред пред очите на местните минувачи. Сега фигурите могат да бъдат видени на фона на графити стената от миналогодишното издание на фестивала, както и на фона на новите цветове на двата моста на реката в този район - след многонационална младежка доброволческа разкрасителна акция. Скоро фигурите ще заемат протежението на булевард "Иван Вазов". А в северната част на парка остават и трите маси за тенис, разположени благодарение на партньори в миналогодишния фест..

В рамките на феста и тази година имаше препратка към друг от големите старозагорски паркове от Зелената огърлица на града: парка "Българско опълчение" около Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

Имаше дори киновечер - с екологични филми, както и с видеа срещу повсеместното замърсяване с фасове. Младежи пък се състезаваха с решения как да изчистят реката. Тя пък междувременно се превърна в градски плаж - защото на тайната поляна бяха шезлонгите, хамаците, бара и тихата музика на Реките на града от София. За втора година те преобразиха мястото, но още преди тях екипът от урбанисти НеФормално беше направил сцена под формата на китара. Тя остава и след феста.

На този фон зложелатели нарязаха един от мащабните винили на феста и спряха един от генераторите. Това обаче не попречи на организаторите да влязат в ритъм с часовете за музика. Събитието не остави след себе си никакъв боклук. Боклук нямаше още по време на самата програма, а част от събитията беше специална акция по почистване. Организаторите от Творческия колектив "На улицата" вече обявиха амбиция за трето издание догодина.

Вижте още