РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Фолклорен ансамбъл „Нашенци“ подготвя турне в Словакия и Унгария

Публикувано на:

Представителен фолклорен ансамбъл „Нашенци" Стара Загора ще вземе участие в Международен фолклорен фестивал Новохрад („The International Novohrad Folklore Festival"), който ще се проведе от 24 до 28 юли в Словакия и Унгария.

За престижната сцена са подготвени изпълнения от различни етнографски области в България, с характерното им разнообразие от ритми, багри, костюми, орнаменти и накити, а певиците и музикантите ще омаят публиката с песните и музиката на родината ни.

Фестивалът, чието начало е поставено през далечната 1995 година, е организиран под егидата на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства ЦИОФФ, към ЮНЕСКО.

Представителен фолклорен ансамбъл „Нашенци" е член на Националната секция на ЦИОФФ в България от 2001 година. От тогава до сега, ежегодно представя красотата на българския фолклор на престижни международни фестивали във Великобритания, Унгария, Португалия, Швейцария, Турция, Франция, Испания, Гърция, Северна Македония, Словения, Сърбия, Полша, Румъния.

Ансамбъл „Нашенци" е създаден от именития български хореограф Атанас Атанасов през далечната 1976 година, като танцов ансамбъл при „Профсъюзен дом на културата", град Стара Загора.

От 2008 г. до днес артистичен директор и хореограф на ансамбъла е Недьо Иванов. В момента ансамбълът поддържа три състава – детско-юношеска школа, група за автентичен фолклор и концертен танцов състав. Така ансамбълът дава възможност за артистична изява, както на своите млади възпитаници от детско-юношеската школа, така и на любители от всички възрасти, участващи в групата за автентичен фолклор.

С над 45-годишната си история самодейният танцов състав е средище за култура и изкуство, свързано с българските традиции и обичаи, като изпълнява стойностни постановки на утвърдени хореографи, представящи обработен фолклор.

ПФА „Нашенци" е партньор на Община Стара Загора, като ежегодно участва в самостоятелни или съвместни концерти с Общински фолклорен ансамбъл „Загоре", по повод отбелязването на празници и събития в града. Ансамбълът традиционно изнася фолклорни програми в села и градове от Старозагорска и съседни общини.

Вижте още