РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Вторият Бедечка фест идва с пълен уикенд безплатни занимания за деца, концерти, изкуство и спорт

Публикувано на:
Стара Загора се превръща в безспорната фестивална дестинация на България за началото на лятото с алтернативния Бедечка фест. Повече от 40 щанда и детски работилници за екология, наука и изкуство ще заемат местата си от петък и плътно до неделя вечер в южната част на парк Бедечка, станала известна с гражданските си борби против застрояване. Включват се дори старозагорските пожарникари, които в събота ще разположат една от пожарните коли за децата. Пак в събота Зелени Балкани ще пуснат на свобода птици. Ще има куклен театър, сапунени балони, жонглиране, огнено шоу и много други. 
Мястото е основно декорирано и артистично осветено от Реките на града, които идват специално и ще предложат и диджейска програма във вечерите на петък и събота. Строежите симптоматично са до самата Главна сцена на феста, но огромната част на парка остава зелена площ, благодарение на ангажимента на Общината. А на въпросната главна сцена в цели три фестивални вечери, петък, събота и неделя, се Уикеда, Cool Den, NDOE, X-R@Y, Оркестър Невидено, Djankobrat, Кота 0, Дует Ша-Ша, Required* и Нормално. Изпълнителите и групите са над 16. Включва се и танцовото училище Dem Divas, както и огненото шоу Circo MiSirCo ON FIRE, а в неделя ще има и доста фолклор. Междувременно старозагорският драматичен театър ще направи специална игра с публиката, а наблизо ще има вино, бира, коктейли, храна и какво ли още не.

Фестът със знаковото име "На зелено" се организира за втора година от Творческия колектив „На улицата". Събитието е безплатно, движено е главно от доброволци с помощта на партньори и най-вече на Община Стара Загора. Целта е суровият пейзаж на парк „Бедечка" да се съживи за няколко дни и да се покаже другият възможен живот на мястото. И тази година ще дойде базар с природни продукти.

В събота и неделя ще е отворен специално местният Музей на бирата, а в неделя ще има познавателна разходка в друг голям старозагорски парк - "Бранителите на Стара Загора". От събота вечер до неделя вечер има няколко колоездачни и бегови трасета с такса за участие, включително 21-километрово трасе до емблематичните старозагорски исторически могили. Те се намират насред лавандулово поле, специално цъфнало за случая. А в неделя вечер идва хакатон за опазване на речните води, с подкрепата на Обществения дарителски фонд, както и екологично аматьорско кино заедно с посланията на кампанията срещу замърсяване с цигарени фасове "Промени картинката".    

Специална част от феста ще са дървопластиките по програмата „Изкуство НА ЗЕЛЕНО", които ще останат в парка. Изложбата на открито е в събота вечер, а изработката ще тече няколко дни пред очите на старозагорци. Мостовете на реката пък вече придобиха съвсем нов вид - с артистична декорация в синхрон с миналогодишните графити. В събота ще има и мащабно почистване на река Бедечка, след като през последните месеци вече имаше няколко акции.  

Организаторите призовават да се следи дискусията в събитието: ТУК

Фестивалът се отнася с уважение към природата и с внимание към все още нерешения въпрос за контурите на собствеността в парка. Организаторите призовават всички посетители да минимизират своята намеса в парка и да се въздържат от внасяне на каквото и да било, което може да замърси. Предвидени са специални многократни чаши.
Вижте още