РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Оставиха в ареста жената, запалила апартамент в Стара Загора

Публикувано на:

Пловдивският апелативен съд остави в ареста обвиняемата, която запали апартамент в Стара Загора. Тя обжалва взетата от Окръжен съд – Стара Загора мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Срещу задържаната е повдигнато обвинение за това, че на 4 юни в Стара Загора, е запалила апартамент, като пожарът е представлявал опасност за живота на мъж и жена, които са били вътре в апартамента, когато обвиняемата е запалила входната врата. Според прокуратурата е имало опасност пожарът да се разпростре върху други имоти. За палеж Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Обвиняемата, която работи като старши учител в Основно училище в Стара Загора и адвокатът й, поискаха съдът да отмени „задържането под стража“ и да й наложи мярка за неотклонение „подписка“ или „домашен арест“, за да се грижи за малолетната си дъщеря. Прокурорът обяви, че е против промяната на мярката за неотклонение в по-лека.

Апелативният съд, след анализ на събраните в хода на досъдебното производство доказателства, прецени, че жалбата е неоснователна, тъй като от разпити на свидетели, от протоколи за оглед на местопроизшествието и албуми от пожара, от протоколи за разпознаване на обвиняемата, която е купила туба с бензин преди пожара и др., може да се направи обосновано предположение, че тя е съпричастна към престъплението, в което е обвинена. При пожара е изгорял запаленият апартамент, частично е обгорял и съседен имот, като има данни за пострадало лице с изгаряния, което е било вътре в горящото жилище. Съдът приема, че няма опасност обвиняемата да се укрие при по-лека мярка за неотклонение, но може да извърши престъпление, тъй като по делото са налице доказателства, че повлияла на свидетел по делото да промени показанията си. Съдът счита, че извършеното престъпление е предварително обмислено и планирано от нея, като след палежа тя се е опитала да си изгради алиби чрез своя приятелка. Деянието, в което е обвинена е с висока степен на обществена опасност, счита съдът. За това въззивният съд остави в сила определението на Окръжен съд – Стара Загора, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Апелативният съд е окончателно.

Вижте още