РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

След 34 години Стара Загора посрещна отново гости от побратимения Юянг, провинция Хунан, Китай

Публикувано на:

„Добре дошли отново в Стара Загора, град на 8000 години!“, приветства 6-членната китайска делегация зам. – кметът на община Стара Загора Милена Желева. Заедно с Надежда Чакърова, зам. – кмет с ресор „Образование и младежки дейности“ и Георги Симеонов, директор Дирекция „Европейски програми и протокол“, посрещнаха китайските гости от побратимения със Стара Загора през 1994 г. град Юянг. 

Градът ни беше представен с икономическия си, културен и обществено – политически живот. Особен акцент беше поставен върху възможностите за висше образование в града. Чакърова запозна гостите с Тракийски университет, неговите специалности и възможности за обучение на чуждестранни студенти. 

Ли Мейюн, заместник кмет на Юянг, изказа благодарност и надежда, че взаимоотношенията между двата града ще бъдат възобновени. Той оцени високо развитието на града и очерта някои възможности за сътрудничество. Като град на 2 500 години, Юянг има какво да покаже на Стара Загора, каза г-н Мейюн и отправи покана за връщане на визитата по време на колоритен местен празник. Тогава в древния град се организира надпревара с драконовски лодки. 

Общи се очертаха и теми като прехода към чиста енергия, развитието на различни индустриални сектори. Те ще бъдат обсъждани на следващата обща среща. Очаква се тя да бъде осъществена през есента. 

Юянг е град в провинция Хунан, Югоизточен Китай. Разположен е на най-голямата китайска река Яндзъ в североизточната част на провинцията си. Населението му в градската част е 977 036 жители, а по-голямата административна единица включваща и града е с население от 5 476 084 жители (2010 г.)

Вижте още