РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

ММЦ Стара Загора е първият в страната зелен младежки център

Публикувано на:

Община Стара Загора, в качеството си на бенефициент по проект BGLD – 1.003 – 0003 „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“, финансиран от Финансовия механизъм на ЕИП в България по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, проведе заключителна пресконференция за представяне на постигнатите резултати от изпълнението на проекта.

Проектът стартира 01.04.2020 г. и постигна ефективно своите резултати, част от които разширяване обхвата на работа на ММЦ на областно ниво. Екипът на центъра организира и проведе множество обучения и занимания за свободното време за младежи в община Стара Загора и в областта. Част от населените места, които екипът обхвана са Казанлък, Чирпан, Николаево, Зимница, Чирпан, Мъглиж и други.

В рамките на проекта са реализирани и 3 международни младежки обмена с младежи от Стара Загора, от които два в Норвегия и един в Сърбия. В България Младежкият център е приел и две групи младежи от Норвегия. Организирани са и 4 младежки лагера в страната под формата на изнесени обучения с над 80 участници в тях.

С активно участие на младежките работници и подкрепата на Община Стара Загора, млади хора от Стара Загора и областта реализираха 50 младежки инициативи с разнообразен характер, чрез което показаха младежко дръзновение и гражданска активност. Младежите създадоха събития за отбелязване на местни празници, спортни и арт-инициативи, издадоха  списания, осъществиха дейности за облагородяване на градски пространства и др.

Чрез целенасочената си и многообразна работа ММЦ Стара Загора достигна до над 3 600 младежи и до над 2 260 души в извън младежка възраст, и по този начин постигна преизпълнение на тези индикатори по проекта.

„Международният младежки център в Стара Загора се идентифицира като инкубатор и като катализатор за развитие на идеи и инициативи, насърчаващи младите хора, личностното им развитие и тяхната подкрепяща среда. Центърът участва активно в процеса на вземане на решения в сферата на младежта и е застъпник за тяхното изпълнение на местно ниво", каза Надежда Чакърова, заместник-кмет по образованието и младежките дейности в община Стара Загора и ръководител на проекта „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално". Тя допълни, че е щастлива, че при работата си има възможност да стъпи върху структура, която вече е добре развита.

Удължаването на проекта до април 2024 г. даде възможност за развитие на дейностите и за доставка на ново оборудване. Центърът придоби нова мултифункционална, интерактивна зала, музикална репетиционна, ателие за приложни изкуства, както и фотоволтаична система за зелена енергия.

ММЦ Стара Загора е първият в страната зелен младежки център, изградил ФЕЦ за собствено потребление в рамките на проекта по дейност „Зелена енергия за ММЦ, по-добро бъдеще за младите хора на Стара Загора“. Чистата енергия ще доведе до икономия на около 10 000 лв. от общинския бюджет годишно и до 25 тона  намаляване на вредните емисии в подкрепа на климатичните цели на ЕС. Изградената ФЕЦ е за собствено потребление и е снабдена с батерии за съхранение на енергията и смарт управление за оптималното й използване. ММЦ ще реализира икономия от потребление на енергия от около 40%-50% на годишна база или на стойност около 10 000 лева годишно. Намалението на вредните емисии ще бъде около 451 тона за 25 години и представлява значим принос за климатичните цели на ЕС и смекчаване на въздействието върху околната среда.

„Създаването на фотоволтаична централа е част от желанието ни да изпълняваме политиките на Европейския съюз за борба с климатичните промени и за смекчаване на въздействието върху околната среда. Нарекохме нашата дейност „Зелена енергия за Международен младежки център – по-добро бъдеще за младите хора на Стара Загора", каза координаторът на проекта Георги Симеонов. Той уточни, че центърът в Стара Загора е първият в България, който разполага с собствена фотоволтаична централа и това е добър модел, който може да се следва, но заедно с това възпитава младите хора да имат активно отношение към опазването на природата и околната среда.   

В рамките на удължаването на проекта, от 8-ми до 11-ти април 2024 г., бе реализирана и Национална конференция, която обедини всички заинтересовани страни по темите, насочени към институционализацията и устойчивото развитие на младежките центрове. Факт е, че държавното управление осъзна своята отговорност и осигури подкрепа на мрежата от младежки центрове в България в размер на 4 млн. лева или по 500 хил. лева на център за тази година. Принос в това отношение даде и  проведената инициатива Национална конференция за младежки политики в Стара Загора с широко участие на заинтересовани страни, включително ресорни министерства. В конференцията взеха участие народни представители, представители на Министерство на младежта и спорта, заместник-кметове от градовете с изградени младежки центрове, представители на програмния оператор, Националната мрежа на младежките центрове, както и представители на младежките центрове, които предстои да бъдат изгладени по НПВУ, УНИЦЕФ, ЦРЧР, независими изследователи и експерти и др.

Не на последно място, през 2021 г., Международен младежки център Стара Загора защити още веднъж Знака за качество за младежки центрове на Съвета на Европа. Основен фокус в работата на центъра е неформално обучение на младежи в подкрепа на формалното, а специфичният акцент е работата с уязвими младежи и такива от малцинствени групи и в изолация. В контекста на ценностите на Съвета на Европа за човешките права тази уникална специфика на ММЦ получи единодушна подкрепа.  Мисиите на Съвета на Европа за оценка присъдиха за пръв път в България Знака за качество на Съвета на Европа за младежка работа на ММЦ Стара Загора, а впоследствие два пъти препотвърдиха това най-престижно европейско отличие.

Надграждането на постигнатото до момента и превръщането на ММЦ във водеща институция за младежка работа в България е логичен резултат от добре свършената работа през годините. 

Проектът BGLD – 1.003-0003 „Международен младежки център Стара Загора – мисли локално, действай глобално“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 956 635 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е разширяване на териториалния обхват на Младежкия център и увеличаване на многообразието от дейности, насочени към подкрепа за личностното развитие на младите хора.

Програмният оператор на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи” не носи отговорност за съдържанието на публикацията и за начина, по който може да бъде използвана информацията в нея.

Вижте още