РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Публикувано на:

Цялото професионално образование в България трябва да стане в дуална форма на обучение, за да бъде истинско - гимназистите трябва да работят на терен, за да напускат училище готови за своя живот. Около този извод се обединиха днес експерти и представители на общини от област Стара Загора, професионални гимназии, образователен инспекторат и Търговско-промишлена палата. Регионалната информационна среща-консултация за подготовка на програма ДОМИНО 2 за дуално обучение по Швейцарско-българската програма за сътрудничество се проведе в Областна администрация – Стара Загора.

Представител на Община Стара Загора на срещата бе г-жа Ваня Тошева, старши експерт в отдел „Образование и младежки дейности“. Тя бе запозната с всички аспекти на програма ДОМИНО 2, чийто срок на изпълнение е от 2024-та до 2028-ма година.

Област Стара Загора е първата, в която дуалното обучение практически е започнало и това се е случило още през 2015 г. Общият брой участвали паралелки досега е 54, в момента са 35, но лошата новина е, че за следващата учебна година, която започва наесен, паралелките ще останат едва две.

Директорите на две от старозагорските професионални гимназии, присъстващи на регионалната информационна среща, признаха, че слабата брънка във веригата са децата и по-скоро отсъстващите им родители. Преобладаващата част от тях работят в чужбина, а техните деца гимназисти се отглеждат от възрастни баби и дядовци.

Младежите трудно се научават да работят, стресирани са от режима, от необходимостта да се доказват като отговорни, да дават обяснения, когато отсъстват, идвайки от една либерална среда, каквато е образователната, изтъкна Таня Радкова, „Прогрес“ АД. Предприятието е сред партньорите работодатели на професионалните гимназии в Стара Загора, които осигуряват възможност за труд. Добре е да се засили ролята на родителите, за целия период, в който в „Прогрес“ се провежда дуално обучение, само двама родители са дошли на място, за да видят как и при какви условия ще работят децата им, посочи Таня Радкова.

Опитът в провеждането на дуалното обучение в България от 2015 г. насам доказва необходимостта от по-активно включване на всички заинтересовани страни на национално, регионално и местно ниво, което ще бъдат подкрепени с Дейности по програма ДОМИНО 2. Тази теза изрази и Васил Радойновски, ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара.

Дуалното обучение в 11-и и 12-и клас ще се запази по два и три дни седмично съответно, както е било досега, но е добре да се помисли как работодателите да участват в подбора на младежите, с които трябва да сключват трудови договори, съгласиха се експертите. В други европейски държави за едно място във фирмата се борят по 5-6 гимназисти и това силно повишава мотивацията им, стана известно още на информационната среща.

От 1 април 2024 г. държавата поема изцяло социалните и здравните осигуровки на учениците в дуалното обучение в България.

Вижте още