РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Янко Янков и Ивета Лазарова съдят депутат и съветници на Възраждане

Публикувано на:

За 20 май е насрочено тълкуване на решението, с което Върховният касационен съд осъди общинския съветник Янко Янков по обвинение за купуване на гласове на местните избори през 2019 година. На Янков бе наложена условна присъда от 2 години, с 4 години изпитателен срок, както и глоба в размер на 12 000 лева.

Янко Янков е категоричен, че между присъдата и мотивите на съда има противоречие, поради което е изискано тълкувателно решение. Той определи обвиненията, последвалите дела и присъдата като „скалъпена политическа поръчка“. Янков допълни, че знае имената на всички, които по думите му са замесени в тази „постановка“, която продължава вече 5 години. Към момента общинският съветник не пожела да оповести нито конкретна политическа сила, нито конкретни лица с аргумента, че делото не е приключило.

"Аз имам обвинение за купуване на гласове като кандидат за кмет. Нямам обвинение за купуване на гласове като общински съветник. ВКС може да изменя присъдата, но не може да изменя обвинението“, заяви Янков и допълни, че е оправдан по така повдигнатото обвинение.

Ако на 20 май съдът потвърди присъдата му, той на момента ще подаде оставка и ще напусне Общинския съвет. „Целта ми не е да тупам топката, за да взема още една заплата от 1000 лева. Целта е да излезе истината“, заяви общинският съветник.

Янко Янков определи политическите атаки срещу него, Ивета Лазарова и групата на „Алтернативата на гражданите – ВМРО“ като ожесточени. Той обвини „Възраждане“ и ПП-ДБ, че целенасочено водят негативна кампания.

Янко Янков и Ивета Лазарова завеждат дела за клевети. Един от съдебните искове е за 50 хиляди лева и е срещу депутата на "Възраждане" Искра Михайлова. Останалите са срещу общински съветници на формацията. 

От своя страна Ивета Лазарова определи като „политически цирк“ внесеното от „Възраждане“ предложение за освобождаването й като председател на Общински съвет Стара Загора. Според нея искането е неправомерно мотивирано.

Вижте още