РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Деца учат как да подкрепят близък, получил инсулт пред очите им

Публикувано на:

Нов и мащабен образователен проект, който ще обхване 3000 деца на възраст от 6 до 10 години, стартира в Община Стара Загора. Здравното обучение на тема симптоми на инсулта и каква е правилната реакция при толкова стресиращо събитие започва на 23 април 2024 г. от 15:00 часа в общинската зала „П. Р. Славейков“. Целта на проекта е хора, засегнати от това социално значимо заболяване, да успеят да получат медицинска помощ в първите 3 „златни“ часа, за да се избегнат тежки или инвалидизиращи последици.

Понякога около родител, баба, дядо или друг близък човек има единствено малко дете, което няма опит, за да действа адекватно. Затова инициаторите на здравната програма: Община Стара Загора, Лайънс клуб Стара Загора – Августа, Lions New Voices и Фондация „Сърце до сърце за България“, реализират поредната съвместна и полезна дейност. 

Здравнообразователната програма е наречена БЪРЗИ ГЕРОИ 112, тя е ориентирана към деца от 6 до 10 години и техните семейства, за да ги обучи да забележат симптомите на инсулт и да постъпят бързо и правилно, ако е застрашен близък. Програмата ползва естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички в семейството да разпознават признаците на инсулта. При бърза реакция има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без ужасяващи последици за засегнатите хора.

За Лайънс клуб Стара Загора - Августа е дългогодишна кауза профилактиката на заболявания при деца и възрастни чрез реализиране на проекти, целящи информираност, здравословен начин на живот и организиране на профилактични прегледи. Съвместната дейност на Лайънс клуб Стара Загора - Августа, община Стара Загора и Фондация „Сърце до сърце за България“ има реализирани няколко обучения в нашия град и определено БЪРЗИ ГЕРОИ 112 за децата и техните семейства са знания, комуникация, първа кауза и разбиране за полезност и необходимост от взаимопомощ и уместни действия в ситуация на спешност.

Вижте още