РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Публикувано на:

Смесеният хор „Петко Стайнов” (при Народно читалище „Искра-1860”) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда ежегодно в града – люлка на Ренесанса – Флоренция.

Съставът се състезаваше с общо 5 участващи в конкурса хорови колектива и заслужено завоюва първи места в категориите „Смесени хорове“ и „Сакрална музика“. Със сребърна диплома бе оценено и участието  в състезателната категория „Популярна, джаз и фолклорна музика“.

Хор „Петко Стайнов“ получи и две специални награди на музикалния фестивал – за изпълнение на произведение от италиански композитор, а маестро Младен Станев бе удостоен с наградата за най-добър диригент на фестивала.

В общата класация на хоровия конкурс „Петко Стайнов“ завоюва второ място в Гран При, като се нареди след безспорния фаворит – младежката школа към Одеската опера, Украйна – хор „Перлите на Одеса“.

Извън конкурсната програма, във всеки един от четирите фестивални дни, певците на хор „Петко Стайнов“ изпълниха вечерни концерти в различни църкви в историческата част на града. Традиционно, в богатия и жанрово разнообразен репертоар акцент бе поставен върху българската  музика и по-специално върху изпълнението на произведения на Петко Стайнов, Добри Христов, Емануил Манолов, Тодор Попов, Милчо Левиев, в присъствието на многобройна публика.

Творческо ателие събра повечето от участниците за общо изпълнение и интерпретация на произведение на съвременен италиански композитор.

В свободното си време повечето от хористите успяха да се докоснат до шедьоврите на изобразителното изкуство и ренесансовата живопис в музеите на Палацо „Пити“ и галерия „Уфици“, запознаха се с архитектурните, културни и исторически забележителности на Флоренция, обмениха творчески и приятелски опит с участващите състави от Украйна, Италия и други страни.

Пътуването на състава се осъществи благодарение на изключителното желание на хористите, които успяха да съберат необходимата сума за тежкото начинание и с помощта на дарения от местни бизнесмени, регионални фирми, Фондация „Св.Киприан Цамблак – Чудотворец“ гр. Стара Загора, и разбира се – Народно Читалище „Искра“ гр. Казанлък.

С тези забележителни постижения хор „Петко Стайнов“ доказа пред своята публика, че е възвърнал славата и силата си от годините преди пандемията и заявява сериозните си намерения да продължава да бъде значима част от хоровите традиции на страната и региона, както и да е техен културен посланик.

Вижте още