РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Надежда Чакърова посрещна ученици по проект Еразъм

Публикувано на:

В общинската зала „П. Р. Славейков“, заместник-кметът с ресор „Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова посрещна група от ученици на възраст между 14-19 години от България, Румъния, Испания и Турция, директора на СУ „Железник“ Петя Лазарова и ръководителите на проекта Еразъм+  Пламена Динева и Зинаида Чернева. Част от събитието бяха и началникът на отдел „Образование“ Станимира Димитрова, както и експертите от отдела Ваня Тошева и Яница Бакоева.

„Добре дошли в Стара Загора, скъпи гости. Проектът „A better me for a better us” е с изключителна стойност и това е начинът да допринесем за добрите практики – образователни, екологични и др., както и да информираме младите относно опазването на околната среда и предимствата на образователната система. Вярвам, че ще бъде изключително полезно за всички“, приветства гостите в началото на срещата Надежда Чакърова. Тя поздрави ръководството на училището за добрата и активна работа. „Проектите по Еразъм дават едни от най-добрите възможности за младите и се надявам освен всичко, включено по програма, да успеете да се запознаете и с културно-историческото наследство на Стара Загора, природните дадености и да съчетаете полезното с приятното“, допълни още зам.-кметът.

Директорът на СУ „Железник“ Петя Лазарова  благодари за  гостоприемството и отделеното време за разговори с младежите. Участниците получиха подаръци от Община Стара Загора – сувенири, свързани с историята на града.

Целта на проекта, спечелен от СУ „Железник“, е да развие ключови компетентности, физическо и психическо здраве, информираност относно околната среда и борбата с изменението на климата, повишаване на личностното развитие на учениците и фокусиране върху самочувствието и увереността и др.

Учениците са избрани от всяка партньорска институция, като се дава приоритет на тези, изправени пред икономически проблеми, идващи от неблагоприятни райони, отгледани само от един родител или без родители.

Групата има петдневна програма, в която са посетили  музеи в града, Зоопарка,  Тракийски университет, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“, спортни площадки на открито и др. Младежите и преподавателите са участвали в работилница, творейки с отпадъчни материали, опознавали са се чрез игри и са се запознали с дейността на училището чрез  беседа.

През последния ден  предстои да дискутират темата за борбата срещу предразсъдъците и да участват в образователна игра „Да помогнем на Земята да диша“ в escape room, както и вълнуващото преживяване да напишат писмо с послание за бъдещето, което ще поставят в корените на едно от четирите дървета, които ще засадят.

Вижте още