РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Община Стара Загора домакинства регионална среща „Бизнесът за образованието“

Публикувано на:

В Международен младежки център в Стара Загора бизнесът се срещна отново с образованието на регионална среща по проект „Дуалното обучение в България“/ GoDUAL при Стопанска камара Австрия и Община Стара Загора.

„Бизнесът за образованието“ дискутира въпроси, свързани с дуалното обучение по австрийски модел и създаването на бъдещи кадри за бизнеса. Срещата беше открита от Филип Купфер, търговски съветник при австрийското посолство и директор на ADVANTAGE AUSTRIA. „Като най-големия чужд инвеститор в България, Австрия инвестира вече 9 години в професионалното образование, защото най-важно е кой какво може да направи с ръцете си“, сподели Купфер. Той очерта три основни цели на проекта: За младите – качествено образование, за компаниите – бъдещи кадри,  за държавната икономика – повече млади хора останали в държавата си.

„Познавам и оценявам високо тази система на образование. Това е повече от социално – отговорна мисия, която дава знания, умения и възможност за развитие и реализация“, каза Надежда Чакърова, заместник -кмет на Община Стара Загора. „Нашата основна задача е да създадем подходяща среда на младите хора да учат и да се реализират тук“, допълни тя.

В програмата бяха включени седем информационни модула. София Дамянова, мениджър австрийски проект „Дуално обучение в България“ представи опита на техния проект. Как на регионално ниво се прилага дуалното обучение разказа Милена Стоянова, началник на РУО – Стара Загора. Тя увери гостите, че са на правилното място, защото в Стара Загора и региона дуалната форма на обучение е въведена от 2015 г. Милена Стоянова постави акцент върху удовлетвореността и полезността като двустранен процес. Липсата на интерес през последните 2 години към дуалното образование тя открива в липсата на активност и от двете страни, участнички в процеса.

Присъстващите на регионалната среща се запознаха с добри практики от страна на бизнеса, от страна на наставника, на ученика и на образователните институции. 

Равностойно партньорство между бизнес и училище, необходимостта да се разбират ясно потребностите на бизнеса и темповете на развитие, необходимите законови промени за улесняване на работодатели и ученици, бяха част от въпросите в дискусионния панел.

Участие в срещата взеха представители на големи австрийски компании, както и Златин Златев и Мариан Вълчанов, ученици от 11 кл. на ПГЕ „Г. С. Раковски“.

За проекта:

Проектът „Дуално обучение в България“ / GODUAL се провежда в рамките на международната инициатива go-international, съвместна програма на Федералното министерство на труда и икономиката и Стопанска камара Австрия.

Подкрепата към дуалната система на обучение стартира 2014 г. в помощ на австрийските компании, опериращи на българския пазар. Днес от нашата експертиза се ползват също немски и български фирми.

Вече 9 години работим в помощ на компании и училища в България да обучават качествено квалифицирани кадри за различни отрасли на икономиката.

Стартирахме с три професии в три населени места в страната. Постоянно разрастваме партньорства и професии, подобряваме услугите в резултат на натрупания опит. По проекта се предлага вече обучение по 15 специалности в над 30 партньорски училища.

Над 1200 ученика в различни випуски избраха да се обучават в реална работна среда в нашите партньорски фирми. 

Повече за проект GoDual - обучението по дуална система - качественото образование за професионалисти прочетете на: https://www.godual.eu/

Вижте още