РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Мария Донева представи последна си книга „Писмото на мравката“

Публикувано на:

По време на  XIX-ия Маратон на четенето последната си книга - „Писмото на мравката“ представи поетесата Мария Донева. Във фоайето на Държавна опера Стара Загора заедно с нея на премиерата бе и Красимир Лозанов, маркетинг директор на издателство „Жанет 45“.

Мария Донева разказа за историята на поетичната книга и вълнението преди срещата с публика. „Писмото на мравките“ е поема в стихове за любов. Тя е за хората, които искат да се влюбят и за тези, които още не са срещнали своя човек. Ние имаме нужда от любовта, не само заради красота, а за подкрепа, съвет, опора. В книгата разказвам именно за пътя на любовта“, уверено заяви поетесата.

На въпрос на Красимир Лозанов как приема срещите с хора, авторката обясни, че все още се вълнува. „Всяка среща  е неповторима и съдържа доза притеснение, независимо коя поред е. Ти даваш нещо на публиката, а тя ти връща 50 пъти повече“, отговори Донева. 

По време на представянето, Лозанов разкри, че книгата излиза без редакционна намеса. „Мария  няма нужда от редакция. Още от първия поглед разбрахме, че това не е необходимо при нея“, обясни той. 

Мария Донева и Издателство „Жанет 45“ отбелязват и 19 години заедно – 19 книги, преведени от Мария и издателството, 19 авторски книги, написани от нея и издадени от „Жанет 45“,  както и 19-а издадена книга съвместно. Още едно съвпадение е, че „Писмото на мравката“ излиза на 19 февруари.

Книгата съдържа вълшебни илюстрации, допълващи нейното съдържание, дело на  художничката Елена Панайотова.

Мария Донева е българска поетеса и авторка на книги за деца и възрастни. Тя е автор на 20 книги със стихотворения и кратки разкази. Превежда детски книги (най-вече детски книги в стихове) от автори като Джулия Доналдсън, Джудит Кер, Моника Шанън, Сузана Исърн, Джейн Риърдън, Джудита Кампело, Марая Кери, Моника Каретеро, Марк-Уве Клинг, Рейчъл Морисроу, Андреа Бийти, Беа Тобоада, Зана Дейвидсън. Води страницата за книги в „Сега“ и  има рубрика за съвременна литература по радио Стара Загора. Драматург е на Драматичен театър „Гео Милев“. Автор е на пиеси и текстове за песни за спектакли на ДТ "Гео Милев", Държавна опера – Варна, Държавна опера – Пловдив, Държавен куклен театър - Стара Загора, театър "Възраждание", театрална трупа „Сенджу“, театър 199 и др.

Вижте още