РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

ПП-ДБ питат ЦИК за Янко Янков

Публикувано на:

От групата общински съветници от „Продължаваме промяната - Демократична България“ в Общински съвет Стара Загора са изпратили запитване до ЦИК относно участието на общински съветник с влязла сила присъда в заседанията на Общинския съвет.

С решение от 18.03.2024 г на Върховен касационен съд постановено по КНД № 954 по описа на съда за 2023г., на общински съветник от Общински съвет Стара Загора Янко Янков са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 г. с изпитателен срок от 4 г. и „глоба“ от 12 000 лв. за осъществяване състава на престъпление „купуване на гласове“ в проведените през 2019 г. избори за общински съветници и кмет на гр. Ст. Загора.

Съгласно чл. 30, ал.4 от ЗМСМА, правомощията на общинският съветник се прекратяват, когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда за лишаване от свобода за престъпление от общ характер. В конкретния случай е налице несъвместимост със заемана длъжност. Общинска администрация Стара Загора е изискала от ВКС официалните документи, които да представи на Общинска избирателна комисия съобразно предвидената в ЗМСМА процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на общинския съветник. Към настоящият момент официалните документи не са предадени от ВКС на Общинска администрация, респективно на ОИК. По искане на осъденото лице ВКС е насрочило на 17.04.2024 г съдебно заседание за тълкуване на постановеното решение.

Междувремено общинският съветник Янко Янков продължава да изпълнява функциите си на председател на постоянна комисия по Общинска собственост и стопанска политика в Община Стара Загора, както и в другите комисии, в които е член. На 25.04.2024 г предстои провеждане на редовно заседание на Общински съвет Стара Загора, на което общинският съветник би могъл да гласува и неговият глас да бъде зачетен при определяне на мнозинствата за вземане на решения.

Предвид изложеното, моля да дадете разяснение законосъобразно ли е участието на общински съветник Янко Янков в работата на Общински съвет Стара Загора, респективно в работата на постоянна комисия по общинска собственост, при условие, че съгласно чл.30, ал.4, т.2 от ЗМСМА , пълномощията на общински съветник се прекратяват предсрочно когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност, но към настоящият момент процедурата пред Общинска избирателна комисия Стара Загора не е приключила с влязло в сила решение.

Моля да дадете пояснение, законосъобразна ли би била процедурата по предсрочно прекратяване на правомощията на общински съветник с влязла в сила присъда, в случай, че Общинска избирателна комисия Стара Загора сама предприеме действия по установяване на съдимостта на лицето и събере съответните други с документи, издадени от компетентните органи, в случай на необоснована забава на Общинска администрация да стори това, се казва в запитването.

Вижте още