РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

В Деня на Българската конституция зам.-кметът Павлина Делчева показва част от личната си книжна колекция

Публикувано на:

По случай Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България – 16 април, както и отбелязването на 70 години от създаването на  Регионална библиотека „Захарий Княжески“, зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева показва част от личната си книжна колекция в библиотеката. Тя включва Българските конституции и техните изменения през годините – от първото печатно издание на Търновската конституция, до сега действащата.

Показани са оригиналните текстове на четирите конституции на Третата българска държава – Търновската от 1879 г., измененията й от 1893 г. и 1911 г., основните закони, приети през 1947 и 1971 година, както и съвременната ни конституция - от 1991 г.

„Най-трудно бе откриването на Търновската – за нея пътувах до град Карлово, за да я взема“, спомня си Павлина Делчева. Тя събира колекцията в продължение на години, като всички конституции са закупени от антиквариати. „Една от тях беше на стойност 2лв., други са доста по-големи суми, но това е интересното, когато събираш нещо поредно – освен, че историята те завладява и се запознаваш с нови автори, събития, спомени, но и не знаеш къде и за каква стойност ще откриеш произведението“, разказва Делчева.

Колекцията не е изцяло запълнена, има липсващи издания, които са в процес на откриване. Изложбата може да бъде разгледана от днес до 22 април /включително/.

Конституцията на България е върховният и основен закон на България. Действащата в България конституция е от 1991 г. Тя е приета от 7-то Велико народно събрание на 12 юли 1991 г. и е обнародвана на 13 юли 1991 г., когато влиза в сила.[1] Според нея единствено Велико народно събрание може да приема нова конституция. Действащата обаче може да бъде променяна и от обикновено народно събрание с мнозинство от 3/4 от всички народни представители. Всички закони, актове и укази на Народното събрание, президента и Министерския съвет трябва да отговарят на конституцията. За съответствието на законите и указите се произнася Конституционния съд на България при отправено питане до него.

Хронологично, това е четвъртата конституция на България. Първата е Търновската, която е приета през 1879 г. Тя е отменена от Димитровската, действала в периода 1947 до 1971 г., която от своя страна е отменена от Живковата Конституция, влязла в сила през 1971 г. и действала до 1991 г. – Източник: Уикипедия.

 

Вижте още