РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Възраждане внесе вот на недоверие срещу председателя на Общински съвет Стара Загора

Публикувано на:

От датата на избирането ѝ до настоящия момент Ивета Лазарова системно не се съобразява с нормите на Закона за местното самоуправление и местната администрация и разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Стара Загора, коментират от Възраждане. 

Част от мотивите, които са описали в своето предложение общинските съветници на Възраждане са: 

Нарушения на чл. 29, ал. 2 от ЗМСМА, според който протоколът от заседанието на общинския съвет следва да се публикува на интернет страницата на общинския съвет или на общината. Нормата е императивна и неспазването ѝ, което е налице, е грубо неизпълнение на пряко задължение на председателя на Общински съвет - Стара Загора. По този начин съзнателно се възпрепятства достъпа на гражданите на Общината до информация за заседанията на Съвета. 

В нарушение на чл. 65 от Правилника, по време на редовната сесия на Съвета на 25 януари 2024 г. Лазарова прави немотивирано предложение, с което иска отпадане на точка от дневния ред, въпреки че такава процедура отсъства от нормативните документи, с които работи Съвета. Предложението касае промени в Правилника, които предвиждат максимална публичност и прозрачност при работата му и въпреки това, в пълен разрез с правилника и по предложение на председателя, точката отпада от дневния ред. 

В нарушение на чл. 40 от Правилника г-жа Лазарова отказва да подложи на гласуване влизане в дневния ред проект на декларация на общинските съветници на Възраждане. Така не само нарушава принципите и разпоредбите на ЗМСМА и Правилника, но и превишава правомощията си, отнемайки правото Общинските съветници да вземат решение по въпрос от неговата компетентност.  

„В досегашните заседания на Съвета Ивета Лазарова системно, съзнателно или не, допуска елементарни процедурни грешки и това води до обезличаване и сваляне на авторитета на най-високата институция в местното самоуправление. Не подпомага достатъчно общинските съветници в работата им и по време на заседанията на Съвета и не осигурява необходимите условия за равнопоставеност при изпълнение на техните служебни задължения. Освен гореизложеното, казусът има сериозен морален аспект. Съвсем наскоро е осъден на последна инстанция за купуване на гласове общинският съветник Янко Янков от групата на „Алтернатива на гражданите – ВМРО“, част от която е и Ивата Лазарова. Това несъмнено поставя под въпрос легитимността на избора на всички общински съветници от коалицията.“, коментират още общинските съветници на Възраждане.

Вижте още